Przepis | Strona główna | Blog | Chrusty, czyli faworki wyśmienite i chrupiące
Chrusty, czyli faworki wyśmienite i chrupiące

Chrusty, czyli faworki wyśmienite i chrupiące

Z pośród wyrobów cukierniczych znane są nie tylko tradycyjne pączki, czy obwarzanki. Ale także takie, które noszą nazwę chrusty, chruściki, albo po prostu faworki. Wiele osób chciałoby nauczyć się je smażyć. Sztuka robienia faworków nie jest trudna, lecz potrzeba do nich więcej składników niż do pączków, czy obwarzanków.

Jakie są faworki i jak się je robi ?

  • Faworki zwane chrustami, to kruche i chrupkie ciasto.
  • To pyszne ciastka o słodkim smaku.
  • Jak również o specyficznym kształcie, gdyż kształt ich przypomina złożoną kokardkę.
  • Smaży się je w głębokim tłuszczu, a najlepiej w oleju, smalcu lub klarowanym maśle.
  • Po upieczeniu, czyli wówczas gdy faworki osiągną złoty kolor są wyjmowane z tłuszczu.
  • A następnie posypane cukrem pudrem.

Dobrze upieczone chrusty powinny być kruche i posiadać w sobie dziurki.
Do wytwarzania faworków, czyli chrustów służy ciasto podobne do ciasta francuskiego. Czyli składające się:

  • z mąki pszennej
  • dobrej margaryny lub masła
  • śmietany
  • żółtek jaj i całych jaj
  • oraz proszku do pieczenia.

Jak wyrabiać ciasto na faworki ?

Inny jest sposób zagniatania ciasta na chrusty niż takiego na pączki, czy obwarzanki. Ciasto na chrusty najpierw wyrabia się przy pomocy np. noża, a potem ręcznie. Na końcu długo przy pomocy wałka. Jest ono rozwałkowywane i składane, a następnie ubijane wałkiem. I ponownie rozwałkowywane, składane i ubijane wałkiem.

Czynność taką należy powtórzyć kilkakrotnie. A wszystko po to, by pojawiły się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto powinno być schłodzone. Po schłodzeniu można przystąpić do robienia faworków. W tym celu trzeba rozwałkować ciasto, aż powstanie cienki placek, który będzie krojony w prostokąty i przekładany w charakterystyczny sposób i stworzy kokardę.

Ile kalorii posiadają chrusty ?

Widząc apetyczne faworki wielu z nas zapomina o liczeniu kalorii i opycha się tymi smakołykami, które samym wyglądem zachęcają do konsumpcji. Choć wielu z nas dla własnego zdrowia nie powinno za dużo ich konsumować.

Gdyż wartość energetyczna faworków jest spora. W 100 gramach produktu znajduje się ponad 500 kalorii. Przy czym jeden średniej wielkości faworek ma około 18 gram i 88 kalorii.

Jak widać nie jest to ciasto, którym mogą raczyć się do woli osoby z nadwagą, a tym bardziej osoby otyłe. Oraz te osoby, które ze względów zdrowotnych nie mogą bezkarnie jeść produktów smażonych. One także powinny ograniczyć ich spożycie lub w ogóle zrezygnować z ich jedzenia. A dla miłośników faworków polecamy włoski przepis na sycylijski przysmak cannoli siciliani z riccottą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*