Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Faworki – kruchy chrust oprószony cukrem pudrem
Faworki - kruchy chrust oprószony cukrem pudremFaworki - kruchy chrust oprószony cukrem pudrem

Faworki – kruchy chrust oprószony cukrem pudrem

Mimo nieskomplikowanego składu, przygotowanie idealnych faworków wymaga zastosowania kilku pomocnych rad. Wszystkie wskazówki znajdziecie poniżej, poczynając od odpowiednich proporcji przepisu, na tłuczeniu ciasta wałkiem skończywszy. Chruścik wyjdzie chrupiący, kruchy, pełen mikroskopijnych bąbelków powietrza.

Tradycyjne faworki smażone na Tłusty Czwartek

5 od 11 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

50

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

260

kcal

Chrupiące, mocno napowietrzone bąbelkami powietrza faworki! Na tłusty czwartek chruścik to obowiązkowe słodkości.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej

  • 6 żółtek jaj

  • 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 %

  • 1 łyżka spirytusu

  • szczypta soli morskiej

  • 1500 ml oleju rzepakowego lub smalcu

  • cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

  • Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy, dodaj sól i wymieszaj. Wbij same żółtka, nałóż kwaśną śmietanę i dolej spirytus. Składniki mieszaj początkowo łyżką, wyłóż ciasto na blat kuchenny gdy zacznie się zbijać w jedną kulę i dalej wyrabiaj ręcznie do jednolitości i gładkości. Ciasto będzie dość twarde, więc trzeba użyć nieco siły.
  • Ciasto uformuj w równą kulę, owiń przezroczystą folią spożywczą i odstaw na 30 minut by odpoczęło.
  • Kulę ciasta potraktuj wałkiem kuchennym w niekonwencjonalny sposób – zamiast wałkować, uderzaj je wałkiem! Zabieg tłuczenia ciasta, składania i ponownego tłuczenia ma na celu napowietrzenie zapewniające chrupkość chrustu po upieczeniu. Utłuczone ciasto ponownie zwiń w kulę, owiń folią i odstaw na kolejne 30 minut.
  • W szerokim, płaskim rondlu rozgrzej tłuszcz do temperatury 180 stopni. Do odmierzania temperatury koniecznie posłuż się termometrem cukierniczym, staraj się utrzymywać w naczyniu jednolitą temperaturę podczas smażenia chruścików.
  • Po leżakowaniu ciasto podziel na 3 – 4 części, każdą z nich pojedynczo rozwałkuj cienko na blacie kuchennym (tak cienko, że ciasto powinno być wręcz prześwitujące). Podczas wałkowania jednej części ciasta, pozostałe trzymaj zawinięte w folii. Wałkując używaj jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania lub nie używaj jej w cale, konsystencja ciasta sprawia że nie jest klejące do powierzchni.
  • Płaty ciasta krój nożem na niewielkie prostokąty, wewnątrz wykonaj podłużne nacięcie. Każdy z faworków przeplataj przeciągając przez dziurkę i przekręcaj wokół tworząc wstążeczkę.
  • Chruścik układaj na rozgrzanym oleju, smaż do rumianego koloru po obu stronach. Usmażone ciasteczka układaj od razu po smażeniu na ręczniku papierowym, odsączając je z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone faworki oprósz obficie cukrem pudrem przesianym przez sito.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*