Faworki. Tradycyjne polskie specjały

Faworki. Tradycyjne polskie specjały

Nie ma nic bardziej tradycyjnego i polskiego niż faworki w tłusty czwartek. W większości domów faworki robione są tylko i wyłącznie na tłusty czwartek wiec skosztować ich można tylko raz w roku. Czy przez to są takie pyszne? Nie wiemy. Wiemy jednak, że nie wyobrażamy sobie końca karnawału bez tego kalorycznego ale pysznego przysmaku.

Faworki. Tradycyjne polskie specjały

Faworki. Tradycyjne polskie specjały

5 z 1 głos
Danie: PrzysmakiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

320

kcal

Faworki nieodzownie kojarzą się z Tłustym Czwartkiem, końcem karnawału i polską tradycyjną kuchnią. Nie może ich zabraknąć u nas.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2,5 szklanki 2,5 mąki tortowej

  • 1/2 szklanki 1/2 śmietany 18%

  • 4 łółtka 4 dużych jajek

  • 1 łyżka 1 masła

  • 1 łyżeczka 1 cukru pudru

  • 1 szczypta 1 soli

  • 1 łyżka 1 spirytusu

  • 500 ml 500 smalcu lub oleju do smażenia

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  • Z mąki, soli, cukru, masła, śmietany, żółtek i spirytusu wyrób ciasto.
  • Napowietrz je, wałkując je na gruby placek, potem składając na pół, znów wałkując i składając. Powtarzaj tę czynność kilka razy.
  • Rozwałkuj ciasto jak najcieniej. Pokrój w paski o wym: 2.5×10 cm. Pośrodku każdego zrób wzdłuż małe nacięcie. Złap za jeden koniec i wywiń przez środek.
  • Smaż z obu stron na rumiano na dużej ilości smalcu lub oleju. Gotowe faworki oprósz cukrem pudrem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*