Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Faworki. Tradycyjne polskie specjały
Faworki. Tradycyjne polskie specjały

Faworki. Tradycyjne polskie specjały

Nie ma nic bardziej tradycyjnego i polskiego niż faworki w tłusty czwartek. W większości domów faworki robione są tylko i wyłącznie na tłusty czwartek wiec skosztować ich można tylko raz w roku. Czy przez to są takie pyszne? Nie wiemy. Wiemy jednak, że nie wyobrażamy sobie końca karnawału bez tego kalorycznego ale pysznego przysmaku.

Faworki. Tradycyjne polskie specjały

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PrzysmakiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

320

kcal

Faworki nieodzownie kojarzą się z Tłustym Czwartkiem, końcem karnawału i polską tradycyjną kuchnią. Nie może ich zabraknąć u nas.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

  • 4 łółtka dużych jajek

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • 1 szczypta soli

  • 1 łyżka spirytusu

  • 500 ml smalcu lub oleju do smażenia

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  • Z mąki, soli, cukru, masła, śmietany, żółtek i spirytusu wyrób ciasto.
  • Napowietrz je, wałkując je na gruby placek, potem składając na pół, znów wałkując i składając. Powtarzaj tę czynność kilka razy.
  • Rozwałkuj ciasto jak najcieniej. Pokrój w paski o wym: 2.5×10 cm. Pośrodku każdego zrób wzdłuż małe nacięcie. Złap za jeden koniec i wywiń przez środek.
  • Smaż z obu stron na rumiano na dużej ilości smalcu lub oleju. Gotowe faworki oprósz cukrem pudrem.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image