Churrosy, które hitem wdarły się na stoły

Churrosy, które hitem wdarły się na stoły

Churrosy są to hiszpańskie i meksykańskie przysmaki, które mniej więcej około 2015 roku hitem wdarły się na polskie stoły. Najpierw w postaci przekąsek serwowanych na mieście, później we food truckach a obecnie możemy wykonać je w domowym zaciszu podobnie jak robią to miliony gospodyń we wszystkich latynoskich krajach.

Churrosy powoli stają się także nieodzownym elementem naszych tłustoczwartkowych dań i potraw. Czy to dobrze? Należy być otwartym. Jeśli nie będą wypierać naszych faworków i pączków, urozmaicenie zawsze się przyda.

Churrosy, które hitem wdarły się na stoły

Churrosy, które hitem wdarły się na stoły

5.0 z 1 głos
Danie: PrzysmakiKuchnia: HiszpańskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

290

kcal

Churrosy na stałe zawitały na naszych stołach. Obecnie nie tylko w food truckach ale także w domowym zaciszu i w tłusty czwartek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 ml wody

  • 2 jajka

  • 30 g masła

  • 1 szczypta soli

  • 2 łyżki cukru

  • 200 g mąki pszennej

  • olej do smażenia

  • cukier do obtaczania


Sposób przygotowania:

  • W wyższym rondlu zagotuj wodę, masło, sól i cukier.
  • Dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż masa stanie się bardzo gęsta i zacznie odchodzić od ścian garnka.
  • Wystudź i zmiksuj, dodając po jednym jajku.
  • Masę przełóż do szprycy z końcówkę w kształcie gwiazdki. Wyciśnij kształty.
  • Wrzuć na gorący olej papierem do góry. Po minucie papier powinien odchodzić i należy go zdjąć. Smaż z obu stron na złoto. Osącz z tłuszczu. Obtocz w cukrze.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*