Przepis | Strona główna | Blog | Ciasta na zamówienie – co wybrać, by osłodzić podniebienia gości?
Ciasta na zamówienie – co wybrać, by osłodzić podniebienia gości?

Ciasta na zamówienie – co wybrać, by osłodzić podniebienia gości?

Każda okazja jest powodem do radości. Przyjęcie urodzinowe, wesele, awans w pracy to tylko kilka sposobności do świętowania. Okoliczności dla każdego z nas są różne, ale łączy je wyjątkowość i chęć celebracji naszego sukcesu, udanego roku, czy jubileuszu. Mała przyjemność, a jak cieszy! O zaspokajaniu i osładzaniu tych chwil słów kilka.

Ciasto na zamówienie, czy pieczenie w domu.

W tym wątku warto poruszyć nasze preferencje, a są one wielorakie. Dla tych, którzy kochają spędzać czas w kuchni i potrafią przygotować pyszny wypiek, niewyobrażalnym jest wziąć telefon i zadzwonić do ulubionej cukierni, aby zamówić ciasto na wydarzenie, które mamy w planie przyszykować. Jednak warto zaznaczyć, że nie każdy z nas ma smykałkę do gotowania, a nawet jeśli potrafimy przyrządzić apetyczne desery, to być może tym razem nie dysponujemy wystarczającą ilością czasu na wykonanie słodkości. W takim wypadku ciasta na zamówienie oferowane przez lokalne cukiernie stają się jedynym, słusznym wyborem. Co zatem sprawi przyjemność naszym gościom? Jakie pozycje deserowe wybrać? Sprawdźmy kilka propozycji!

Daquoise z orzechami i daktylem.

Daquoise z orzechami i daktylem.

Wariant pierwszy – francuska beza z daktylami. Nazwa tego wspaniałego tortu pochodzi od mieszkanek miasta Dax leżącego w południowo-zachodniej części Francji, które specjalizowały się w przygotowaniu tego wypieku. Mesdames et Messieurs ten wypiek to jeden z ulubionych deserów Francuzów, który odnajdziecie również w Polsce – https://lodziarniamis.pl/. Poza standardową wersją istnieją również wariacje z owocami. Słodka beza i krem karmelowy z dodatkiem orzechów i daktyli sprawi, że Twoi goście zapomną na moment o diecie i kaloriach. Jeśli macie 

Brownie.

Brownie.

Ciasto czekoladowe typowe dla amerykańskiej kuchni. Ciemnobrązowy kolor, gęsta i wilgotna masa, oraz miłość do czekolady powodują, że po prostu ubóstwiamy ten wypiek. Kiedy stoi na stole niemalże pewne jest, że każdy gość z ogromną chęcią sięgnie po kawałek ciasta. Ciekawy jest również fakt, że ta propozycja to prawdziwy rekordzista znajdujący się w Księdze Rekordów Guinessa! Największe ciastko Brownie przygotowała amerykańska cukiernia Something Sweet, która w swojej pracowni stworzyła największe Brownie na świecie! Mierzące 3,35 m wysokości i 1,8 m szerokości. Natomiast waga rekordowego wypieku wynosiła 106,23 kg. Szaleństwo! Jednak jesteśmy w Polsce, więc ciast na zamówienie szukamy tutaj 🙂 -> https://lodziarniamis.pl/

Sernik cynamonowy.

Sernik cynamonowy.

Tego sernika się nie piecze i nie da się nie kochać! Delikatny, kremowy, lekki jak piórko z wyczuwalną nutą cynamonu i miodu. To ciasto na zamówienie to prawdziwy HIT! Szczególnie w tym miejscu https://lodziarniamis.pl/. Kiedy mamy już dość tradycyjnych deserów, warto sięgnąć po sernik, w którym bazą jest mascarpone. Ten ser włoskiego pochodzenia może pochwalić się historią sięgającą aż XVI wieku, kiedy to pewien rolnik z Lombardii przedstawił wówczas światu ser swojego wyrobu. Włosi pokochali produkt do takiego stopnia, że władze postanowiły oznaczyć go etykietą tradycyjnego produktu lokalnego. 

Czy będzie wszystkim smakować?

Ciast na zamówienie jest tyle ile cukierni, kawiarni w mieście. Niezliczone ilości, różnych przepisów, dekoracji, smaków ciast sprawiają, że naprawdę ciężko się w tym odnaleźć. Cukiernicy co rusz zaskakują nas swoimi pomysłami i cudownymi wypiekami. Oczywiście szarlotka, czy sernik tradycyjny zawsze znajdą swoich odbiorców, ale widać gołym okiem jak nowe wypiera stare. Ciasto zamówić można nawet online. Niektóre cukiernie oferują również dowóz zamówionych ciast. Wystarczy tylko odnaleźć miejsce, w którym ciasta na zamówienie smakują tak, jak marzysz!

2 komentarze

  1. Super!! Ja ostatnio zamawiałam z nw-kamyk.pl i byly pyszne!

  2. Super!!!!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*