Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Fit sernik. Sernikowe kubeczki z solonym karmelem
Fit sernik. Sernikowe kubeczki z solonym karmelem

Fit sernik. Sernikowe kubeczki z solonym karmelem

Zamiast tradycyjnego polskiego sernika warto zaskoczyć niedzielnych gości małym cheesecake. Sprawdzą się one również jako słodkie fit śniadanie albo fit desery.

Zgodnie z przepisem kubeczki będą bardzo słodkie, dlatego warto stopniować dodawanie miodu i dostosować jego ilość pod własne kubki smakowe.

Obkupienie się słodyczami ze sklepowych półek nie jest złym pomysłem, ale czyż nie lepiej tworzyć fit słodycze w czterech ścianach, mając przy tym pełną kontrolę nad składnikami? Włącz swoją kreatywności i ingeruj w sposób przygotowania każdego posiłku czy przekąski. Fit lifestyle jest tak prosty, jak te przepisy i równie słodki co pożywny!

Fit sernik. Sernikowe kubeczki z solonym karmelem

5 od 11 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

300

kcal

Zamiast tradycyjnego polskiego sernika warto zaskoczyć niedzielnych gości małym cheesecake. Sprawdzą się one również jako słodkie fit śniadanie albo fit desery.

Składniki:

  • Spód:
  • 0.5 szklanki mąki migdałowej

  • 1.5 łyżki miodu lub syropu klonowego

  • 1.5 łyżki roztopionego oleju kokosowego

  • 0.5 łyżeczki cynamonu

  • 1 szczypta soli

  • Nadzienie sernikowe:
  • 1 szklanka orzechów nerkowca (zalanymi gorącą wodą na godzinę przed)

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 0.5 szklanki kremu kokosowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1.5 łyżki soku z cytryny

  • 1.5 łyżki miodu lub syropu klonowego

  • Wykończenie solonym karmelem:
  • 0.5 szklanki miodu lub syropu klonowego

  • 0.5 szklanki kremu kokosowego

  • 0.2 szklanki oleju kokosowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 0.5 szklanki soli

  • 2 łyżki drobno posiekanych orzesznika pekanu lub innych orzechów

Sposób przygotowania:

  • Sposób wykonania spodu:

  • Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Podziel równo powstałą masę na małe szklanki lub słoiczki i uklep dokładnie, aby nie zostały żadne grudki.
  • Wykonanie środkowej warstwy sernikowej:
  • Mikserem zmieszaj wszystkie produkty do czasu, aż masa będzie absolutnie gładka. Dla pewności spróbuj jej i w razie konieczności dopraw wedle uznania.
  • Wlej sernik do pojemników i wstaw do lodówki.
  • Faza wykończeniowa:
  • W rondelku na średnim ogniu roztop miód, krem kokosowy i olej kokosowy. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając.
  • Po 10 minutach dodaj ekstrakt z wanilii, sól i orzesznik pekanu, i wymieszaj. Zostaw miksturę do ostygnięcia.
  • Kiedy karmel osiągnie pokojową temperaturę, wlej po równo na resztę deseru.
  • Trzymaj w lodówce minimum godzinę, najlepiej przez noc, aby konsystencja była solidna.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*