Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sernik nowojorski na domowo
Sernik nowojorski na domowo

Sernik nowojorski na domowo

Sernik jest niewątpliwie jednym z najsmaczniejszych deserów i jednym z najchętniej przygotowywanych ciast. Oprócz tradycyjnego przepisu, warto znać także recepturę na sernik nowojorski, w Stanach Zjednoczonych określany jako “cheesecake”. Ten wypiek znika z talerzy w mgnieniu oka.

Sernik nowojorski na domowo

Sernik nowojorski na domowo

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Sernik nowojorski, inaczej NY Cheesecake to najbardziej popularne ciasto wschodniego wybrzeża USA. Możesz zrobić je w domu w prosty sposób.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na spód sernika
  • 300 g 300 ciastek maślanych

  • 50 g 50 masła

  • Na masę serową
  • 1250 g 1250 tłustego i zmielonego sera

  • 6 6 jajek

  • 5 5 żółtek

  • 250 g 250 cukru

  • 3 łyżeczki 3 ekstraktu waniliowego

  • sok z połowy cytryny

  • Krem
  • 500 ml 500 kwaśnej śmietany 18%

  • 50 g 50 cukru pudru

  • Do dekoracji (opcjonalnie)
  • 4 łyżki 4 kakao

  • 2 łyżki 2 cynamonu

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy spód:
  • Roztapiamy masło a ciasteczka dokładnie kruszymy po czym mieszamy je razem z roztopionym masłem.
  • Powstałą masą wykładamy dno formy tortowej o średnicy 26 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i z zapiętą obręczą. Całość uklepujemy i wstawiamy do lodówki.
  • Blachę do pieczenia napełniamy do dwóch trzecich gorącą wodą i wstawiamy na dolną półkę piekarnika. Kratkę, na której umieścimy później tortownicę z ciastem ustawiamy na środkowej półce, sam piekarnik zaś rozgrzewamy do 180 stopni C.
  • Przygotowujemy masę serową:
  • Do dużej miski wkładamy ser, wbijamy jajka, dodajemy żółtka, cukier, ekstrakt z wanilii oraz sok z cytryny.
  • Całość miksujemy przez dwie minuty aż do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę i dziesięć minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Przez kolejne dziesięć minut sernik studzimy w piekarniku a przez kolejne dziesięć minut przy uchylonych drzwiczkach po czym otwieramy piekarnik i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotowujemy krem:
  • Do miski wlewamy śmietanę, wsypujemy cukier puder i miksujemy przez trzy minuty aż powstanie krem o gładkiej konsystencji.
  • Powstały krem wykładamy na sernik i wstawiamy na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Całkowicie studzimy i zdejmujemy obręcz formy.
  • Przygotowanie sernika:
  • Sernik wstawiamy na noc do lodówki.
  • Następnego dnia posypujemy kakao i cynamonem. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*