Sernik jest niewątpliwie jednym z najsmaczniejszych deserów i jednym z najchętniej przygotowywanych ciast. Oprócz tradycyjnego przepisu, warto znać także recepturę na sernik nowojorski, w Stanach Zjednoczonych określany jako “cheesecake”. Ten wypiek znika z talerzy w mgnieniu oka.
Sernik nowojorski na domowo
4
porcje30
min.40
min.300
kcalSernik nowojorski, inaczej NY Cheesecake to najbardziej popularne ciasto wschodniego wybrzeża USA. Możesz zrobić je w domu w prosty sposób.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- Na spód sernika
300 g 300 ciastek maślanych
50 g 50 masła
- Na masę serową
1250 g 1250 tłustego i zmielonego sera
6 6 jajek
5 5 żółtek
250 g 250 cukru
3 łyżeczki 3 ekstraktu waniliowego
sok z połowy cytryny
- Krem
500 ml 500 kwaśnej śmietany 18%
50 g 50 cukru pudru
- Do dekoracji (opcjonalnie)
4 łyżki 4 kakao
2 łyżki 2 cynamonu
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy spód:
- Roztapiamy masło a ciasteczka dokładnie kruszymy po czym mieszamy je razem z roztopionym masłem.
- Powstałą masą wykładamy dno formy tortowej o średnicy 26 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i z zapiętą obręczą. Całość uklepujemy i wstawiamy do lodówki.
- Blachę do pieczenia napełniamy do dwóch trzecich gorącą wodą i wstawiamy na dolną półkę piekarnika. Kratkę, na której umieścimy później tortownicę z ciastem ustawiamy na środkowej półce, sam piekarnik zaś rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Przygotowujemy masę serową:
- Do dużej miski wkładamy ser, wbijamy jajka, dodajemy żółtka, cukier, ekstrakt z wanilii oraz sok z cytryny.
- Całość miksujemy przez dwie minuty aż do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę i dziesięć minut w temperaturze 180 stopni C.
- Przez kolejne dziesięć minut sernik studzimy w piekarniku a przez kolejne dziesięć minut przy uchylonych drzwiczkach po czym otwieramy piekarnik i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
- Przygotowujemy krem:
- Do miski wlewamy śmietanę, wsypujemy cukier puder i miksujemy przez trzy minuty aż powstanie krem o gładkiej konsystencji.
- Powstały krem wykładamy na sernik i wstawiamy na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Całkowicie studzimy i zdejmujemy obręcz formy.
- Przygotowanie sernika:
- Sernik wstawiamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia posypujemy kakao i cynamonem. Smacznego!
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Sernik kajmakowy z masą krówkowąMusowy sernik truskawkowy na zimno bez pieczenia
Fit sernik. Sernikowe kubeczki z solonym karmelem
Sernik czekoladowy mus z borówkami amerykańskimi
Sernik nowojorski w tradycyjnym wydaniu
Sernik z mlekiem skondensowanym i lemon curd