Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sernik kajmakowy z masą krówkową
Sernik kajmakowy z masą krówkową

Sernik kajmakowy z masą krówkową

Rozkosznie pyszny sernik z krówkową masą kajmakową. Kajmak znajduje się zarówno w masie twarogowej, jak i samodzielnie dekoruje wierzch sernika. Iście niebiański przysmak dla miłośników serników i nie tylko.

Sernik ten jest prosty w wypieku, składniki miksujesz jedynie do połączenia. Niewskazane jest długie miksowanie masy sernikowej, niepotrzebne napowietrzanie może sprawić że nasz sernik upadnie. Dlatego całość zmiksuj krótko i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Kolejną istotną kwestią jest pieczenie w parze wodnej, na dno piekarnika wstaw żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Para wodna nawilży sernik, dzięki niej nabierze lekkości chmurki.

Sernik z kajmakiem i migdałami na ciasteczkowym spodzie

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

350

kcal

Sernik pieczony z krówkową masą kajmakową i całymi migdałami. Rozkosznie karmelowy sernik na spodzie z owsianych ciastek.

Składniki:

  • CIASTECZKOWY SPÓD
  • 200 g ciastek owianych

  • 40 g miękkiego masła

  • SERNIK KRÓWKOWY
  • 1 kg sera twarogowego na sernik z wiaderka

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

  • 3 jajka swojskie, ściółkowe

  • kilka kropli olejku waniliowego

  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 płaska łyżka mąki pszennej

  • 510 g krówkowej masy kajmakowej Gostyń (400 g + 110 g)

  • 100 g migdałów blanszowanych

Sposób przygotowania:

  • Spód okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka owsiane drobno pokrusz w blenderze, okruszki ciastek wymieszaj z miękkim masłem. Ciasteczkowy spód wyłóż na dno blaszki i wstaw na 10 minut do stężenia w lodówce.
  • Twaróg z wiaderka, całe jajka, śmietankę, olejek waniliowy i obie mąki zmiksuj w misie miksera przez chwilę, jedynie do połączenia. Masę podziel na 2 części, do jednej części dodaj 400 g masy krówkowej i zmiksuj do połączenia, drugą część pozostaw bez dodatku kajmaku.
  • Na ciasteczkowy spód wylej warstwę sernika z kajmakiem, a na nią jasną masę serową. Patyczkiem do szaszłyka wykonaj wzorki, mieszając delikatnie obie różnokolorowe masy ze sobą.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni na termoobieg, na dnie piekarnika postaw naczynie żaroodporne wypełnione ciepłą wodą. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom, piecz z parą wodną przez 50 minut. Po upieczeniu sernik odstaw do wystudzenia i odparowania.
  • Wystudzony sernik posmaruj pozostałą porcją masy kajmakowej. Jeśli kajmak jest zbyt gęsty, dno puszki zanurz na kilka minut w gorącej wodzie. Na krówce ułóż blanszowane migdały.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image