Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Brownie z orzechami pekan i karmelem
Brownie z orzechami pekan i karmelem

Brownie z orzechami pekan i karmelem

Obłędnie czekoladowa torpeda, tak w skrócie opisałabym to brownie. Brownie z prawdziwej gorzkiej czekolady, z orzechami pekan i sosem karmelowym własnej roboty. Wilgotne ciasto czekoladowe z aż 3 tabliczkami gorzkiej czekolady. Brownie to ciasto pochodzące z Ameryki, charakteryzujące się niewielką ilością mąki w samym cieście i wilgotną, jakby nieco niedopieczoną formą. Delikatnie płynny środek ciasta jest całkowicie zamierzonym i pożądanym efektem. Takie kleiste wnętrze każdego kawałka brownie właśnie chcemy koniecznie uzyskać. Do brownie koniecznie dodaj ulubione orzechy, mogą to być zarówno orzechy włoskie, jak i fistaszki. Orzechy nadają ciastu lekko chrupkiej konsystencji, przez co smakuje jeszcze lepiej.

Brownie z orzechami pekan i karmelem

Brownie z orzechami pekan i karmelem

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

45

min.
Kalorie

470

kcal

Obłędnie pyszne i wilgotne brownie z orzechami pekan i sosem karmelowym. Brownie z prawdziwą gorzką czekoladą.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SOS KARMELOWY
  • 130 g 130 cukru kryształ

  • 60 g 60 masła

  • 80 g 80 śmietanki kremówki 36 %

  • BROWNIE
  • 200 g 200 masła

  • 300 g 300 gorzkiej czekolady

  • 150 g 150 sosu karmelowego

  • 2 łyżki 2 masła orzechowego

  • 3 3 jajka

  • 200 g 200 cukru trzcinowego

  • 50 g 50 cukru pudru

  • 70 g 70 orzechów pekan posiekanych drobno

  • 150 g 150 mąki pszennej


Sposób przygotowania:

  • SOS KARMELOWY
  • Sos najwygodniej przygotować dzień wcześniej, przed pieczeniem brownie. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i podgrzewaj na średniej mocy palnika. Cukier nie może się przypalić (jeśli zrobi się brązowy wtedy stanie się gorzki w smaku). Początkowo podczas podgrzewania nie mieszaj cukru, a jedynie potrząsaj garnuszkiem. Gdy cukier zacznie się roztapiać i nabierze bursztynowej barwy, zacznij pomalutku mieszać łyżką doprowadzając do całkowitego upłynnienia kryształków.
  • W następnej kolejności dodaj masło. Podgrzewaj nadal przez kolejne 3 minuty, cały czas mieszając, aż tłuszcz się stopi i połączy z płynnym cukrem. Na samym końcu dodaj śmietankę 36 %, podgrzewaj i mieszaj kolejne 3 minuty do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  • Sos karmelowy przelej do słoiczka i zamknij wieczko. Pozostaw do całkowitego wystudzenia, po czym schowaj do lodówki.
  • BROWNIE Z PEKAN I KARMELEM
  • W rondelku umieść kostkę masła i 250 g (resztę pozostaw do posypania wierzchu brownie) gorzkiej czekolady połamanej na pojedyncze kostki. Podgrzewaj na średniej mocy palnika jedynie do upłynnienia składników. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
  • Do osobnego naczynia wbij całe jajka, dodaj cukier trzcinowy i cukier puder, wymieszaj ręcznie trzepaczką. Do masy jajecznej wlej wystudzone masło czekoladowe, wymieszaj trzepaczką. Dodaj karmel (2 łyżki sosu karmelowego pozostaw w słoiczku do dekoracji brownie), masło orzechowe, drobno posiekane orzeszki pekan oraz mąkę. Ostatecznie wymieszaj ręcznie rózgą kuchenną.
  • Masę przelej do blaszki o wymiarach 20 x 30 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysyp pozostałą ilość gorzkiej czekolady posiekanej nożem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni grzanie góra, dół (bez opcji termoobiegu), piecz 40 – 50 minut.
  • Upieczone brownie odstaw do całkowitego wystudzenia, polej z wierzchu lekko podgrzaną resztką sosu karmelowego. Pokrój w charakterystyczne kwadratowe bloki i zajadaj ze smakiem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*