Brownie to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie, który podbił serca i żołądki wielu osób. Przyjemnie wilgotne w środku i mocno czekoladowe, do tego łatwe w wykonaniu – czego można chcieć więcej? Z jego przygotowywania i konsumpcji nie muszą nawet rezygnować osoby nietolerujące jajek – wystarczy, iż upieką bananowe brownie bez jajek i również będą mogły cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.
Deser dla każdego
Większość ludzi uwielbia czekoladę i wszystko, co ma jej smak, nic więc dziwnego, iż brownie tak często pojawia się na stołach w wielu domach. Do jego przygotowania używa się według najprostszego przepisu jaj, ale to sprawia, iż ciasto może być nieodpowiedni dla tych, którzy jaj nie tolerują.
Tutaj z pomocą przychodzą banany – mają tę samą zdolność co jajka do zawiązywania składników ciast, tworzenia z nimi spójności, co sprawia, że masa jest jednolita, odpowiednio kleista i w trakcie pieczenia nie pozostanie surowa.
Banany to naturalny cukier, przez co w przepisie na brownie z ich wykorzystaniem dodaje się znacznie mniej cukru niż w podstawowym przepisie. Takie bananowe brownie bez jajek jest idealne dla każdego, jeżeli więc składniki są w domu, a nachodzi ochota na coś słodkiego, warto je przygotować.