Bananowe brownie bez jajek

Bananowe brownie bez jajek

Brownie to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie, który podbił serca i żołądki wielu osób. Przyjemnie wilgotne w środku i mocno czekoladowe, do tego łatwe w wykonaniu – czego można chcieć więcej? Z jego przygotowywania i konsumpcji nie muszą nawet rezygnować osoby nietolerujące jajek – wystarczy, iż upieką bananowe brownie bez jajek i również będą mogły cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

Deser dla każdego

Większość ludzi uwielbia czekoladę i wszystko, co ma jej smak, nic więc dziwnego, iż brownie tak często pojawia się na stołach w wielu domach. Do jego przygotowania używa się według najprostszego przepisu jaj, ale to sprawia, iż ciasto może być nieodpowiedni dla tych, którzy jaj nie tolerują.

Tutaj z pomocą przychodzą banany – mają tę samą zdolność co jajka do zawiązywania składników ciast, tworzenia z nimi spójności, co sprawia, że masa jest jednolita, odpowiednio kleista i w trakcie pieczenia nie pozostanie surowa.

Banany to naturalny cukier, przez co w przepisie na brownie z ich wykorzystaniem dodaje się znacznie mniej cukru niż w podstawowym przepisie. Takie bananowe brownie bez jajek jest idealne dla każdego, jeżeli więc składniki są w domu, a nachodzi ochota na coś słodkiego, warto je przygotować.

Bananowe brownie bez jajek

Bananowe brownie bez jajek

5 z 8 głosów
Danie: CiastoKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Brownie to jedno z najbardziej znanych amerykańskich ciast. A wiesz, że można przygotować brownie bez jajek i zrobić je z bananów?

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 100 g 100 masła

  • 130 130 cukru

  • 125 125 mąki

  • 25 25 kakao w proszku

  • 2 2 dojrzałe banany

  • Opcjonalnie
  • ekstrakt z wanilii

  • 50 g 50 gorzkiej czekolady

  • 30 g 30 orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuścić w rondelku.
  • Banany obrać, rozgnieść widelcem. Dodać cukier, wymieszać. Opcjonalnie dodać odrobinę (około 1/2 łyżeczki) ekstraktu z wanilii. Wymieszać.
  • Dodać kakao w proszku, wymieszać.
  • Dodać rozpuszczone masło, wymieszać składniki.
  • Dodać przesianą przez sitko mąkę, całość wymieszać.
  • Keksówkę natłuścił i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto, wyrównać jego powierzchnię.
  • Ciasto opcjonalnie posypać pokrojonymi orzechami włoski i kawałkami gorzkiej czekolady.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.

Uwagi:

  • Podawać według uznania, na przykład ze świeżymi owocami (malinami, truskawkami) lub lodami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*