Bardzo intensywny czekoladowy smak i aromat. Ciężkie wilgotne ciasto. Tak, to brownie w iście amerykańskim wydaniu. Istnieje wiele rodzajów i odmian przepisów na brownie. Wiele z nich próbuje “spolszczyć” to klasyczne ciasto nadając mu puszystości i lekkości. Nie tędy droga. Klasyków się nie poprawia.
Klasyczne brownie ma być cienkie. Nie musi mieć 5-7cm grubości. Amerykańskie mamy pieką brownie o grubości maksimum 1 cala (2,5cm). Jest to ciasto ciężkie, mokre, ale bardzo intensywne w swoim smaku.
I na takie ciasto jest nasz przepis. Przepis na brownie. Na tradycyjne, klasyczne brownie rodem z USA, gdzie każda amerykańska gospodyni piecze je z pamięci tak jak my pieczemy swoje ulubione ciasta.
Klasyk palce lizać. Zawsze się bałam robić i robiłam – wstyd się przyznać – z torebki. To brownie wyszło idealnie