Strona główna » Przepis na brownie. Klasyczne amerykańskie
Przepis na brownie. Klasyczne amerykańskie

Przepis na brownie. Klasyczne amerykańskie

Bardzo intensywny czekoladowy smak i aromat. Ciężkie wilgotne ciasto. Tak, to brownie w iście amerykańskim wydaniu. Istnieje wiele rodzajów i odmian przepisów na brownie. Wiele z nich próbuje “spolszczyć” to klasyczne ciasto nadając mu puszystości i lekkości. Nie tędy droga. Klasyków się nie poprawia.

Klasyczne brownie ma być cienkie. Nie musi mieć 5-7cm grubości. Amerykańskie mamy pieką brownie o grubości maksimum 1 cala (2,5cm). Jest to ciasto ciężkie, mokre, ale bardzo intensywne w swoim smaku.

I na takie ciasto jest nasz przepis. Przepis na brownie. Na tradycyjne, klasyczne brownie rodem z USA, gdzie każda amerykańska gospodyni piecze je z pamięci tak jak my pieczemy swoje ulubione ciasta.

Przepis na brownie. Tradycyjne z USA

5 od 13 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Ciasto, DeserKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

450

kcal

Mocno czekoladowe, intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przedstawiamy przepis na brownie. Przywieziony z USA tradycyjny amerykański przepis na brownie. Idealne do podawania solo na zimno lub też na ciepło z lodami. Coś na wzór polskiej szarlotki podawanej na ciepło. Tutaj jednak w roli głównej występuje brownie.

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki)

  • 2 jajka rozmiar M

  • 200 g masła

  • 150 g cukru

  • 100 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę połam na kawałki (na dwie kosteczki w kawałku). Masło rozdrobnij na mniejsze kawałki. Przełóż wszystko do miski. Miski wstaw do gorącej kąpieli – czyli włóż do naczynia z gorącą wodą. Po roztopieniu wymieszaj i ostudź (ale żeby czekolada na nowo nie stwardniała).
  • Do drugiego naczynia wbij jajka (białko plus żółtko) i dodaj cukier. Ubij mikserem na kremową masę. Dodaj roztopioną z masłem czekoladę i wolnymi obrotami miksera wymieszaj.
  • Do masy dodaj mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj (możesz użyć miksera). Nie należy długo ubijać, tylko do wymieszania mąki ze składnikami masy.
  • Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Taka ilość masy wystarczy na formę 24x24cm
  • Ciasto włożyć do piekarnika nastawionego na pieczenie góra – dół. Temperatura 180C. Piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć i pozostawić do odparowania około 30min. Po tym czasie ciasto można wyciągnąć z foremki.
  • Brownie można udekorować posiekanymi migdałami. Podawać można samo ciasto, lecz świetnie sprawdza się z lodami, gdy jeszcze jest ciepłe (lub podgrzane w mikrofalówce) – na wzór podawanej z lodami szarlotki.

Uwagi:

  • Ciasto można kroić gdy jeszcze jest ciepłe, ale może rozpływać się. Lepiej więc pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Szukasz innych inspiracji na amerykańskie pyszności?

Jeden komentarz

  1. Klasyk palce lizać. Zawsze się bałam robić i robiłam – wstyd się przyznać – z torebki. To brownie wyszło idealnie

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*