Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Przepis na brownie. Klasyczne amerykańskie
Przepis na brownie. Klasyczne amerykańskie

Przepis na brownie. Klasyczne amerykańskie

Bardzo intensywny czekoladowy smak i aromat. Ciężkie wilgotne ciasto. Tak, to brownie w iście amerykańskim wydaniu. Istnieje wiele rodzajów i odmian przepisów na brownie. Wiele z nich próbuje “spolszczyć” to klasyczne ciasto nadając mu puszystości i lekkości. Nie tędy droga. Klasyków się nie poprawia.

Klasyczne brownie ma być cienkie. Nie musi mieć 5-7cm grubości. Amerykańskie mamy pieką brownie o grubości maksimum 1 cala (2,5cm). Jest to ciasto ciężkie, mokre, ale bardzo intensywne w swoim smaku.

I na takie ciasto jest nasz przepis. Przepis na brownie. Na tradycyjne, klasyczne brownie rodem z USA, gdzie każda amerykańska gospodyni piecze je z pamięci tak jak my pieczemy swoje ulubione ciasta.

Przepis na brownie. Tradycyjne z USA

5 od 17 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Ciasto, DeserKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

450

kcal

Mocno czekoladowe, intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przedstawiamy przepis na brownie. Przywieziony z USA tradycyjny amerykański przepis na brownie. Idealne do podawania solo na zimno lub też na ciepło z lodami. Coś na wzór polskiej szarlotki podawanej na ciepło. Tutaj jednak w roli głównej występuje brownie.

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki)

  • 2 jajka rozmiar M

  • 200 g masła

  • 150 g cukru

  • 100 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę połam na kawałki (na dwie kosteczki w kawałku). Masło rozdrobnij na mniejsze kawałki. Przełóż wszystko do miski. Miski wstaw do gorącej kąpieli – czyli włóż do naczynia z gorącą wodą. Po roztopieniu wymieszaj i ostudź (ale żeby czekolada na nowo nie stwardniała).
  • Do drugiego naczynia wbij jajka (białko plus żółtko) i dodaj cukier. Ubij mikserem na kremową masę. Dodaj roztopioną z masłem czekoladę i wolnymi obrotami miksera wymieszaj.
  • Do masy dodaj mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj (możesz użyć miksera). Nie należy długo ubijać, tylko do wymieszania mąki ze składnikami masy.
  • Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Taka ilość masy wystarczy na formę 24x24cm
  • Ciasto włożyć do piekarnika nastawionego na pieczenie góra – dół. Temperatura 180C. Piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć i pozostawić do odparowania około 30min. Po tym czasie ciasto można wyciągnąć z foremki.
  • Brownie można udekorować posiekanymi migdałami. Podawać można samo ciasto, lecz świetnie sprawdza się z lodami, gdy jeszcze jest ciepłe (lub podgrzane w mikrofalówce) – na wzór podawanej z lodami szarlotki.

Uwagi:

  • Ciasto można kroić gdy jeszcze jest ciepłe, ale może rozpływać się. Lepiej więc pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Szukasz innych inspiracji na amerykańskie pyszności?

Jeden komentarz

  1. Klasyk palce lizać. Zawsze się bałam robić i robiłam – wstyd się przyznać – z torebki. To brownie wyszło idealnie

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*