Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Ciastka owsiane są szybkie i proste w przygotowaniu. Można spożywać je zarówno na śniadanie, jak i na słodką przekąskę w ciągu dnia. Są idealnym dodatkiem do mleka lub ciepłego kakao. Można do nich dodawać różne dodatki np. żurawinę, sezam, orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy rodzynki. Ciastka owsiane pięknie pachną i fantastycznie smakują.

Ciasteczka owsiane

4 z 26 głosów
Autor: Przepis Czytelnika Danie: CiasteczkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

285

kcal

Bardzo szybkie a jednocześnie lekkie i zdrowe ciasteczka owsiane. Wypróbuj koniecznie przepis na szybkie ciastka owsiane do zrobienia w 25min.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1,5 szklanki 1,5 płatków owsianych

  • 100 g 100 miękkiego masła (pół kostki)

  • 4 łyżki 4 cukru

  • 2 2 jajka rozmiar M

  • 1 łyżeczka 1 płaska proszku do pieczenia

  • 2 łyżki 2 czubate mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  • W misce należy umieścić płatki owsiane, cukier, mąkę pszenną oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • Następnie dodać do tego 2 jajka i pół kostki miękkiego lub roztopionego masła. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto nakładać małymi porcjami wielkości orzecha włoskiego, uformować kulkę i następnie spłaszczyć ją na papierze.
  • Na koniec ciasteczka owsiane wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut do zrumienienia ciastek.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*