Przepis | Strona główna | Dla niemowlaka | Placki owsiane z bananem
Placki owsiane z bananem

Placki owsiane z bananem

Przepis na nasze ulubione śniadaniowe placuszki. Odkąd rozpoczęłam rozszerzanie diety córeczki, przetestowałam i sprawdziłam wiele naleśnikowych przepisów. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie, placuszki zawsze się udają. Nie rozpadają się, z łatwością można je przewrócić na patelni, są miękkie przez co niemowlakowi nawet bez zębów łatwo odrywać niewielkie porcje. Do ciasta naleśnikowego użyj koniecznie napoju owsianego bez dodatku cukru i soli, wykorzystaj najlepiej płatki owsiane pełnoziarniste zamiast górskich czy błyskawicznych, do smażenia użyj niewielkiej ilości oleju tłoczonego na zimno. Pamiętaj o dodatkach które uatrakcyjnią i zachęcą niemowlaka do jedzenia, np. słodki pomidor malinowy i malinki. Koniecznie zaproponuj dziecku czystą świeżą wodę w bidonie lub kubku.

Naleśniczki bananowe z płatkami owsianymi

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLWKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość około

20

placuszków
Przygotowanie

5

min.
Smażenie

15

min.
Kalorie

180

kcal

Placki bananowo – owsiane. Przepis bez mąki, bez mleka krowiego i bez dodatku cukru. Miękkie placuszki dla niemowląt i małych dzieci.

Składniki:

  • OWSIANO – BANANOWE PLACKI
  • 70 g płatków owsianych pełnoziarnistych

  • 150 ml napoju owsianego Ecomil

  • 1 dojrzały banan

  • 2 jajka ściółkowe

  • odrobina oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • DODATKI
  • pomidor malinowy

  • świeże maliny


Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane wsyp do wysokiego naczynia i zalej napojem owsianym. Odstaw na 15 minut, aż owies wchłonie płyn i nieco zmięknie.
  • Dodaj banana pokrojonego w plasterki oraz wbij całe jajka. Zblenduj masę na gładko za pomocą blendera ręcznego.
  • Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Każdorazowo przed smażeniem kolejnej porcji naleśników, przesmaruj cienko dno patelni silikonowym pędzelkiem zanurzonym w oleju do smażenia.
  • Na rozgrzaną patelnię nakładaj niewielkie porcje ciasta – 1 łyżka przypadająca na 1 naleśnik. Usmaż po obu stronach, staraj się smażyć na niewielkiej mocy palnika by placuszki nie były zbyt mocno wysmażone.
  • Zanim zaserwujesz niemowlakowi placuszki, pozostaw je do całkowitego wystudzenia. Podawaj je na przykład z obranym ze skórki malinowym pomidorem i świeżymi malinami, co uatrakcyjni śniadanie i nada mu różnorodnych konsystencji i smaków. Pamiętaj o podaniu czystej świeżej wody do każdego posiłku.

Uwagi:

  • Talerzyk na którym zaserwowałam placuszki, to talerzyk silikonowy z przyssawką myszka Little Chums z Lassig.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*