Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Ciasteczka pełnoziarniste z żurawiną
Ciasteczka pełnoziarniste z żurawiną

Ciasteczka pełnoziarniste z żurawiną

Najsmaczniejsze ciasteczka z suszoną żurawiną bez dodatku białego ani brązowego cukru. Swoją słodycz zawdzięczają odrobinie naturalnego miodu. Szybkie i sycące pyszności, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Idealnie pasują do ulubionej kawy czy herbaty. Przepis jest dziecinnie prosty, więc i idealny, gdy nie chcemy spędzić pół dnia przy przygotowaniu czegoś pysznego i zdrowego. Ciastka zawsze się udają i długo zachowują świeżość.

Ciasteczka z płatkami pełnoziarnistymi i żurawiną

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

140

kcal

Zdrowe ciastka z pełnoziarnistymi płatkami pełnoziarnistymi żytnimi i suszoną żurawiną. Ciasteczka słodzone odrobiną miodu, bez dodatkowego cukru.

Składniki:

  • 140 g masła

  • 300 g płatków żytnich pełnoziarnistych (mogą być też owsiane)

  • 2 łyżki miodu

  • 120 g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 200 g suszonej żurawiny


Sposób przygotowania:

  • Większą patelnię wstawiamy na mały ogień. Dajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy płatki pełnoziarniste i dodajemy miód, mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  • Następnie do osobnego naczynia wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy wcześniej przygotowaną papkę z płatkami pełnoziarnistymi oraz suszoną żurawinę. Całość mieszamy dopóki płatki nie „oblepią” się mąką i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy jajko i żółtka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby składniki nam się ze sobą dobrze połączyły.
  • W tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy program góra – dół 150 stopni. Na blachę kładziemy papier do pieczenia.
  • Z tak przygotowanej masy formujemy kulki i zgniatamy je, aby były płaskie. Za każdym razem po zrobieniu kształtu najlepiej zmoczyć sobie ręce wodą, aby nam się masa nie przyklejała do rąk. 
    Ciasteczka pieczemy przez 15 – 20 minut.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*