Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Kruche ciasteczka z ziołami, pesto i ziarenkami pieprzu
Kruche ciasteczka z ziołami, pesto i ziarenkami pieprzu

Kruche ciasteczka z ziołami, pesto i ziarenkami pieprzu

Kruche ciasteczka w wytrawnej wersji na słono, z dodatkiem suszonych i świeżych ziół, karmelizowanej cebulki, bazyliowego pesto, suszonych pomidorów lub ziaren pieprzu. Możesz użyć wszystkich dodatków lub wybrać tylko te ulubione, możesz mieszać dodatki lub każde ciasto udekorować w inny sposób. Wytrawna przekąska o zaskakującym smaku, ciasteczka można zajadać jako dodatek do zupy pomidorowej 😀 W przypadku tych kruchych ciasteczek, nie miej pretensji do dzieci że jedzą za dużo słodyczy – ciasteczka te nie zawierają cukru.

Wytrawne ciasteczka ziołowe z pieprzem

5 od 4 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

30

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

110

kcal

Kruche ciasteczka na słono z ziołami, kolorowym pieprzem i karmelizowaną cebulką. Zaskakująco smaczne i niespotykane wytrawne ciastka.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTECZKA
  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

  • 3 żółtka jaj swojskich

  • 250 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

  • DEKORACJA DO WYBORU
  • 1 białko roztrzepane rózgą

  • 1 cebulka szalotka

  • całe ziarenka kolorowego pieprzu

  • listki świeżej natki pietruszki, szałwii, bazylii

  • gałązki świeżego rozmarynu

  • nasiona suszonego kminku

  • pesto bazyliowe

  • drobno posiekane suszone pomidory z oleju


Sposób przygotowania:

  • Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Wsyp pozostałe suche składniki: sól morską oraz suszone zioła i wymieszaj ze sobą.
  • Wbij same żółtka i dodaj twarde kosteczki masła. Ciasto zagnieć dłońmi do ujednolicenia konsystencji, po czym uformuj w kulę, owiń przezroczystą folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 20 minut.
  • Cebulkę szalotkę poszatkuj drobniutko i podsmaż ją do zarumienienia na patelni, odstaw do całkowitego wystudzenia. Świeże zioła umyj chłodną wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  • Kulę ciasta przekrój na pół, jedną z części ponownie owiniętą folią. Drugą część umieść pomiędzy 2 warstwami papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 5 mm. Foremkami do wykrawania ciasteczek wycinaj kształty, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każde ciasto z osobna przesmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w rozmąconym białku. Następnie udekoruj ciasta posypując je karmelizowaną cebulką lub suszonymi pomidorami, smarując pesto lub układając na nich świeże zioła i ziarenka pieprzu.
  • Blaszkę z ciasteczkami wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Podczas pieczenia pierwszej partii ciastek, wyjmij z lodówki drugą porcję ciasta i zacznij przygotowywać kolejne. Po upieczeniu ciasteczka wystudź na kratce. Od razu po upieczeniu będą miękkie, potrzebują kilka minut na odparowanie wody utwardzenie się.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*