Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Kruche ciasteczka z ziołami, pesto i ziarenkami pieprzu
Kruche ciasteczka z ziołami, pesto i ziarenkami pieprzu

Kruche ciasteczka z ziołami, pesto i ziarenkami pieprzu

Kruche ciasteczka w wytrawnej wersji na słono, z dodatkiem suszonych i świeżych ziół, karmelizowanej cebulki, bazyliowego pesto, suszonych pomidorów lub ziaren pieprzu. Możesz użyć wszystkich dodatków lub wybrać tylko te ulubione, możesz mieszać dodatki lub każde ciasto udekorować w inny sposób. Wytrawna przekąska o zaskakującym smaku, ciasteczka można zajadać jako dodatek do zupy pomidorowej 😀 W przypadku tych kruchych ciasteczek, nie miej pretensji do dzieci że jedzą za dużo słodyczy – ciasteczka te nie zawierają cukru.

Wytrawne ciasteczka ziołowe z pieprzem

Wytrawne ciasteczka ziołowe z pieprzem

5 z 4 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

30

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

110

kcal

Kruche ciasteczka na słono z ziołami, kolorowym pieprzem i karmelizowaną cebulką. Zaskakująco smaczne i niespotykane wytrawne ciastka.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KRUCHE CIASTECZKA
  • 300 g 300 mąki pszennej

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 1 płaska łyżeczka 1 soli morskiej

  • 1 łyżeczka 1 suszonego rozmarynu

  • 1 łyżeczka 1 bazylii

  • 1 łyżeczka 1 oregano

  • 3 3 żółtka jaj swojskich

  • 250 g 250 schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

  • DEKORACJA DO WYBORU
  • 1 1 białko roztrzepane rózgą

  • 1 1 cebulka szalotka

  • całe ziarenka kolorowego pieprzu

  • listki świeżej natki pietruszki, szałwii, bazylii

  • gałązki świeżego rozmarynu

  • nasiona suszonego kminku

  • pesto bazyliowe

  • drobno posiekane suszone pomidory z oleju


Sposób przygotowania:

  • Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Wsyp pozostałe suche składniki: sól morską oraz suszone zioła i wymieszaj ze sobą.
  • Wbij same żółtka i dodaj twarde kosteczki masła. Ciasto zagnieć dłońmi do ujednolicenia konsystencji, po czym uformuj w kulę, owiń przezroczystą folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 20 minut.
  • Cebulkę szalotkę poszatkuj drobniutko i podsmaż ją do zarumienienia na patelni, odstaw do całkowitego wystudzenia. Świeże zioła umyj chłodną wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  • Kulę ciasta przekrój na pół, jedną z części ponownie owiniętą folią. Drugą część umieść pomiędzy 2 warstwami papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 5 mm. Foremkami do wykrawania ciasteczek wycinaj kształty, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każde ciasto z osobna przesmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w rozmąconym białku. Następnie udekoruj ciasta posypując je karmelizowaną cebulką lub suszonymi pomidorami, smarując pesto lub układając na nich świeże zioła i ziarenka pieprzu.
  • Blaszkę z ciasteczkami wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Podczas pieczenia pierwszej partii ciastek, wyjmij z lodówki drugą porcję ciasta i zacznij przygotowywać kolejne. Po upieczeniu ciasteczka wystudź na kratce. Od razu po upieczeniu będą miękkie, potrzebują kilka minut na odparowanie wody utwardzenie się.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*