Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciasto 3 BIT bez pieczenia z masą krówkową
Ciasto 3 BIT bez pieczenia z masą krówkową

Ciasto 3 BIT bez pieczenia z masą krówkową

Ciasto które kochają wszystkie łakomczuchy, a nie nawidzą osoby będące na diecie. Ciężko spocząć na 1 kawałku, jest tak smaczne że wciąga bez reszty. W dodatku do przygotowania ciasta nie potrzebujesz piekarnika, więc to kolejny atut przepisu.

Ciasto 3 BIT z masą krówkową

5 od 37 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

300

kcal

3 Bit bez pieczenia, na spodzie z herbatników. Ciasto któremu nie da się oprzeć i skończyć na jednym kawałku. Pochłania bez reszty!

Składniki:

  • 400 g maślanych herbatników Leibniz

  • 1 puszka masy kajmakowej Gostyń

  • 150 g miękkiego masła

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

  • 800 ml mleka

  • 4 łyżki cukru drobnego

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 500 ml schłodzonej słodkiej śmietanki 30 %

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 opakowania śmietan FIX

  • 1/2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  • Wlej do kubka 100 ml mleka i rozpuść w nim 2 opakowania budyniu, odstaw na bok. W garnku zagotuj pozostałą ilość mleka (700 ml), posłodzonego 4 łyżkami cukru.
  • Kiedy płyn zacznie się unosić w garnku, wlej roztwór z budyniem. Mieszając pozwól budyniowi lekko bulgotać i zagotować się. Następnie zdejmij z palnika i pozostaw do całkowitego schłodzenia – budyń musi być zimny.
  • Miękkie masło umieść w misie miksera i miksuj przez 10 minut do uzyskania jasnego kremu. Stopniowo łyżka po łyżce dodawaj schłodzony budyń. Jeśli krem zacznie się ważyć, możesz użyć blendera który nada mu z powrotem jednolitej konsystencji.
  • Przygotuj formę o wymiarach 20 x 30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Na samym spodzie ułóż warstwę herbatników. Na wierzch wyłóż masę krówkową i ponownie przykryj ją maślanymi herbatnikami.
  • Następnie wyłóż warstwę masy maślano – budyniowej i ponownie herbatniki.
  • W naczyniu ubij schłodzoną śmietankę 30 % na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i fix do śmietanki. Bitą śmietanę ułóż jako kolejną, ostatnią warstwę 3 BITA. Na wierzch zetrzyj mleczną czekoladę.
  • Wstaw do lodówki na co najmniej 120 minut. Placek w tym czasie schłodzi się, stężeje, a herbatniki zmiękną.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

3 komentarze

  1. 20 min, od otwarcia budyniu do włożenia ciasta do lodówki zajęło mi wszystko 3 h 04 min. Wliczam czas stygnięcia budyniu!

    • Tak, tu czas stygnięcia budyniu jest kluczowy. W lipcu jak na zewnątrz jest 30C stygnie zupełnie inaczej niż w zimie gdy jest -10C i można wystawić za okno. Przepis pisany był końcem września tamtego roku gdy za oknami były już pierwsze przymrozki.
      Dlatego też nie ma tu idealnego rozwiązania – niektórzy nie mają gdzie schłodzić budyniu, mają ciepłą kuchnię itd co może przedłużyć cały proces. U mnie nawet teraz budyń wystygnie w 10min a nie 3h.

  2. Placek ma same plusy i 1 minus – ciężko poprzestać na tylko 1 kawałku :D:P

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image