Ciasto które kochają wszystkie łakomczuchy, a nie nawidzą osoby będące na diecie. Ciężko spocząć na 1 kawałku, jest tak smaczne że wciąga bez reszty. W dodatku do przygotowania ciasta nie potrzebujesz piekarnika, więc to kolejny atut przepisu.
Ciasto 3 BIT z masą krówkową
12
porcje20
min.2
godz.300
kcal3 Bit bez pieczenia, na spodzie z herbatników. Ciasto któremu nie da się oprzeć i skończyć na jednym kawałku. Pochłania bez reszty!
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
400 g 400 maślanych herbatników Leibniz
1 puszka 1 masy kajmakowej Gostyń
150 g 150 miękkiego masła
2 opakowania 2 budyniu śmietankowego
800 ml 800 mleka
4 łyżki 4 cukru drobnego
1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią
500 ml 500 schłodzonej słodkiej śmietanki 30 %
2 łyżki 2 cukru pudru
2 opakowania 2 śmietan FIX
1/2 tabliczki 1/2 mlecznej lub gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Wlej do kubka 100 ml mleka i rozpuść w nim 2 opakowania budyniu, odstaw na bok. W garnku zagotuj pozostałą ilość mleka (700 ml), posłodzonego 4 łyżkami cukru.
- Kiedy płyn zacznie się unosić w garnku, wlej roztwór z budyniem. Mieszając pozwól budyniowi lekko bulgotać i zagotować się. Następnie zdejmij z palnika i pozostaw do całkowitego schłodzenia – budyń musi być zimny.
- Miękkie masło umieść w misie miksera i miksuj przez 10 minut do uzyskania jasnego kremu. Stopniowo łyżka po łyżce dodawaj schłodzony budyń. Jeśli krem zacznie się ważyć, możesz użyć blendera który nada mu z powrotem jednolitej konsystencji.
- Przygotuj formę o wymiarach 20 x 30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Na samym spodzie ułóż warstwę herbatników. Na wierzch wyłóż masę krówkową i ponownie przykryj ją maślanymi herbatnikami.
- Następnie wyłóż warstwę masy maślano – budyniowej i ponownie herbatniki.
- W naczyniu ubij schłodzoną śmietankę 30 % na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i fix do śmietanki. Bitą śmietanę ułóż jako kolejną, ostatnią warstwę 3 BITA. Na wierzch zetrzyj mleczną czekoladę.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 120 minut. Placek w tym czasie schłodzi się, stężeje, a herbatniki zmiękną.
Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizzeCiasto Snickers bez pieczenia
Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia
Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką
Ciasto z pralinkami Ferrero Rocher
Wyjątkowe ciasto marchewkowe
20 min, od otwarcia budyniu do włożenia ciasta do lodówki zajęło mi wszystko 3 h 04 min. Wliczam czas stygnięcia budyniu!
Tak, tu czas stygnięcia budyniu jest kluczowy. W lipcu jak na zewnątrz jest 30C stygnie zupełnie inaczej niż w zimie gdy jest -10C i można wystawić za okno. Przepis pisany był końcem września tamtego roku gdy za oknami były już pierwsze przymrozki.
Dlatego też nie ma tu idealnego rozwiązania – niektórzy nie mają gdzie schłodzić budyniu, mają ciepłą kuchnię itd co może przedłużyć cały proces. U mnie nawet teraz budyń wystygnie w 10min a nie 3h.
Placek ma same plusy i 1 minus – ciężko poprzestać na tylko 1 kawałku :D:P