Ciasto które kochają wszystkie łakomczuchy, a nie nawidzą osoby będące na diecie. Ciężko spocząć na 1 kawałku, jest tak smaczne że wciąga bez reszty. W dodatku do przygotowania ciasta nie potrzebujesz piekarnika, więc to kolejny atut przepisu.
Ciasto 3 BIT bez pieczenia z kajmakiem i śmietaną
12
porcje20
min.2
godz.300
kcal3 Bit bez pieczenia, na spodzie z herbatników. Ciasto któremu nie da się oprzeć i skończyć na jednym kawałku. Pochłania bez reszty!
Składniki:
400 g maślanych herbatników Leibniz
1 puszka masy kajmakowej Gostyń
150 g miękkiego masła
2 opakowania budyniu śmietankowego
700 ml mleka
4 łyżki cukru drobnego
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
500 ml schłodzonej słodkiej śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan FIX
1/2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Wlej do kubka 100 ml mleka i rozpuść w nim 2 opakowania budyniu, odstaw na bok. W garnku zagotuj pozostałą ilość mleka (900 ml), posłodzonego 4 łyżkami mleka.
- Kiedy płyn zacznie się unosić w garnku, wlej roztwór z budyniem. Mieszając pozwól budyniowi lekko bulgotać i zagotować się. Następnie zdejmij z palnika i pozostaw do całkowitego schłodzenia – budyń musi być zimny.
- Miękkie masło umieść w misie miksera i miksuj przez 10 minut do uzyskania jasnego kremu. Stopniowo łyżka po łyżce dodawaj schłodzony budyń. Jeśli krem zacznie się ważyć, możesz użyć blendera który nada mu z powrotem jednolitej konsystencji.
- Przygotuj formę o wymiarach 20 x 30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Na samym spodzie ułóż warstwę herbatników. Na wierzch wyłóż masę krówkową i ponownie przykryj ją maślanymi herbatnikami.
- Następnie wyłóż warstwę masy maślano – budyniowej i ponownie herbatniki.
- W naczyniu ubij schłodzoną śmietankę 30 % na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i fix do śmietanki. Bitą śmietanę ułóż jako kolejną, ostatnią warstwę 3 BITA. Na wierzch zetrzyj mleczną czekoladę.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 120 minut. Placek w tym czasie schłodzi się, stężeje, a herbatniki zmiękną.
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto
Placek ma same plusy i 1 minus – ciężko poprzestać na tylko 1 kawałku :D:P