Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciasto 3 BIT bez pieczenia z masą krówkową
Ciasto 3 BIT bez pieczenia z masą krówkową

Ciasto 3 BIT bez pieczenia z masą krówkową

Ciasto które kochają wszystkie łakomczuchy, a nie nawidzą osoby będące na diecie. Ciężko spocząć na 1 kawałku, jest tak smaczne że wciąga bez reszty. W dodatku do przygotowania ciasta nie potrzebujesz piekarnika, więc to kolejny atut przepisu.

Ciasto 3 BIT bez pieczenia z kajmakiem i śmietaną

5 od 32 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

300

kcal

3 Bit bez pieczenia, na spodzie z herbatników. Ciasto któremu nie da się oprzeć i skończyć na jednym kawałku. Pochłania bez reszty!

Składniki:

  • 400 g maślanych herbatników Leibniz

  • 1 puszka masy kajmakowej Gostyń

  • 150 g miękkiego masła

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

  • 700 ml mleka

  • 4 łyżki cukru drobnego

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 500 ml schłodzonej słodkiej śmietanki 30 %

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 opakowania śmietan FIX

  • 1/2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

  • Wlej do kubka 100 ml mleka i rozpuść w nim 2 opakowania budyniu, odstaw na bok. W garnku zagotuj pozostałą ilość mleka (900 ml), posłodzonego 4 łyżkami mleka.
  • Kiedy płyn zacznie się unosić w garnku, wlej roztwór z budyniem. Mieszając pozwól budyniowi lekko bulgotać i zagotować się. Następnie zdejmij z palnika i pozostaw do całkowitego schłodzenia – budyń musi być zimny.
  • Miękkie masło umieść w misie miksera i miksuj przez 10 minut do uzyskania jasnego kremu. Stopniowo łyżka po łyżce dodawaj schłodzony budyń. Jeśli krem zacznie się ważyć, możesz użyć blendera który nada mu z powrotem jednolitej konsystencji.
  • Przygotuj formę o wymiarach 20 x 30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Na samym spodzie ułóż warstwę herbatników. Na wierzch wyłóż masę krówkową i ponownie przykryj ją maślanymi herbatnikami.
  • Następnie wyłóż warstwę masy maślano – budyniowej i ponownie herbatniki.
  • W naczyniu ubij schłodzoną śmietankę 30 % na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i fix do śmietanki. Bitą śmietanę ułóż jako kolejną, ostatnią warstwę 3 BITA. Na wierzch zetrzyj mleczną czekoladę.
  • Wstaw do lodówki na co najmniej 120 minut. Placek w tym czasie schłodzi się, stężeje, a herbatniki zmiękną.

Jeden komentarz

  1. Placek ma same plusy i 1 minus – ciężko poprzestać na tylko 1 kawałku :D:P

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*