Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Proste ciasto czekoladowe z jabłkami
Proste ciasto czekoladowe z jabłkami

Proste ciasto czekoladowe z jabłkami

Wiele osób chciałoby zacząć swoją przygodę z gotowaniem i pieczeniem ale często nie wie w jaki sposób zrobić to najrozsądniej. Niektórych wręcz przeraża skomplikowana treść przepisów, konieczność przygotowywania wszystkiego samodzielnie a także czasochłonność. Często wolimy iść na łatwiznę kupując gotowe dania w sklepie czy zamawiając je z dostawą do domu.

Takie rozwiązanie jest szczególnie popularne gdy chcemy przygotować ciasta: na lokalnym rynku funkcjonuje wiele firm a nawet osób prywatnych zajmujących się tego typu działalnością. Warto jednak pamiętać, że wiąże się to z dużymi kosztami. Zdecydowanie lepiej i smaczniej byłoby więc upiec ciasto w domu. Przygotowania zacznijmy od prostych, łatwych do wykonania przepisów, które zawsze się udają i są niedrogie. Później możemy zacząć przygotowywać bardziej skomplikowane desery i piec trudniejsze ciasta.

Ciasto czekoladowe z jabłkami to deser, który świetnie wygląda na stole i wyśmienicie smakuje. Możemy go podać na uroczyste przyjęcie, spotkanie ze znajomymi czy po prostu zjeść jako dodatek do kawy.

Proste ciasto czekoladowe z jabłkami

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

6

porcje
Przygotowanie

45

min.
Pieczenie

1

godz. 
Kalorie

220

kcal

Ciasto czekoladowe z jabłkami to deser, który świetnie wygląda na stole i wyśmienicie smakuje. Możemy go podać do kawy bez okazji

Składniki:

  • 7 jabłek

  • 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3 jajka

  • 150 ml oleju

  • 1/2 szklanki rodzynek

  • 1/4 szklanki orzechów


Sposób przygotowania:

  • Wykonanie ciasta czekoladowego z jabłkami zaczynamy od obrania i pokrojenia w kostkę jabłek, posiekania orzechów i sparzenia rodzynek. Jajka roztrzepujemy.
  • Przygotowujemy dużą miskę, w której układamy warstwami poszczególne składniki: jabłka, oba cukry, rodzynki i orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, jajka i olej.
  • Odstawiamy na pół godziny a następnie mieszamy dokładnie łyżką i wykładamy otrzymane ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Gotowe ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*