Rozpoczął się lipiec a wraz z nim sezon na jagody leśne. Jagódek najlepiej szukać na własną rękę w głębi lasu. Jeśli chcemy je kupić, przy odrobinie szczęścia znajdziemy je na targowisku lub bazarku. Na próżno szukać ich w sklepach spożywczych, owoce jagodowe należą do bardzo delikatnych zbiorów, dlatego markety rzadko oferują sprzedaż świeżych jagód (z mrożonymi sprawa wygląda łatwiej).
Jagody leśne są maleńkie, znacznie mniejsze niż borówki amerykańskie, są też znacznie miększe i co za tym idzie delikatniejsze. Zabawnie zabarwiają dłonie i usta na fioletowo, nie mówiąc już o plamach na ubraniach których ciężko się pozbyć. Mimo to te małe psotne owoce są niezastąpione w cukiernictwie, a jagodzianki to chyba najbardziej znane i lubiane słodkie bułeczki spośród wszystkich drożdżówek. Mięciutkie ciasto drożdżowe wypełnione farszem jagodowym, oblane słodkim lukrem – tak w skrócie podsumowałabym ten popularny jagodowy wypiek.
Twoje jagodzianki wyglądają fantastycznie, puszyste i dobrze nadziane :)! Dla niektórych zrobienie jagodzianek jest dużym wyzwaniem, ale można jagodzianki przygotować również w innej formie. W formie ciasta w blaszce, ślimaczki do odrywania. Bardzo łatwy przepis i nie wymaga wielkich umiejętności i co ważne, jest to szybka wersja jagodowych wariacji 🙂 Podrzucam link, może będziesz chciała wypróbować, pozdrawiam serdecznie!