Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Jagodzianki drożdżówki z jagodami leśnymi
Jagodzianki drożdżówki z jagodami leśnymi

Jagodzianki drożdżówki z jagodami leśnymi

Rozpoczął się lipiec a wraz z nim sezon na jagody leśne. Jagódek najlepiej szukać na własną rękę w głębi lasu. Jeśli chcemy je kupić, przy odrobinie szczęścia znajdziemy je na targowisku lub bazarku. Na próżno szukać ich w sklepach spożywczych, owoce jagodowe należą do bardzo delikatnych zbiorów, dlatego markety rzadko oferują sprzedaż świeżych jagód (z mrożonymi sprawa wygląda łatwiej).

Jagody leśne są maleńkie, znacznie mniejsze niż borówki amerykańskie, są też znacznie miększe i co za tym idzie delikatniejsze. Zabawnie zabarwiają dłonie i usta na fioletowo, nie mówiąc już o plamach na ubraniach których ciężko się pozbyć. Mimo to te małe psotne owoce są niezastąpione w cukiernictwie, a jagodzianki to chyba najbardziej znane i lubiane słodkie bułeczki spośród wszystkich drożdżówek. Mięciutkie ciasto drożdżowe wypełnione farszem jagodowym, oblane słodkim lukrem – tak w skrócie podsumowałabym ten popularny jagodowy wypiek.

Słodkie bułeczki z jagodami leśnymi i lukrem

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

15

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

230

kcal

Domowe jagodzianki drożdżowe. Słodkie bułeczki z jagodami leśnymi oblane lukrem. Najlepszy przepis na drożdżówki jagodowe.

Składniki:

  • CIASTO NA DROŻDŻÓWKI
  • 500 g mąki pszennej + niewielka ilość do podsypania blatu

  • 7 g drożdży instant

  • 100 g zwykłego cukru

  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • szczypta soli

  • 250 ml ciepłego mleka (nie gorącego)

  • 1 małe jajko

  • 70 g roztopionego masła, ostudzonego

  • NADZIENIE Z JAGÓD LEŚNYCH
  • 350 g jagód leśnych

  • 3 czubate łyżeczki zwykłego cukru

  • 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • LUKIER
  • 170 g cukru pudru

  • 3 łyżki wrzącej wody (lub nieco więcej dla uzyskania porządanej konsystencji lukru)

Sposób przygotowania:

  • Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj suche drożdże, sól, cukier i cukier waniliowy, po czym wszystkie suche składniki wymieszaj łyżką. Do mieszanki wbij jajko, dolej ciepłe mleko i płynne masło. Zagnieć dłońmi lub mikserem z końcówką hakiem, dość długo aż uzyskasz gładką i miękką konsystencję drożdżowego ciasta.
  • Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski oprószonej mąką, okryj bawełnianą ściereczką. Odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia, ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
  • W międzyczasie jagody umieść na durszlaku, przepłukaj chłodną wodą, pozostaw aż woda obcieknie. Oczyszczone jagody leśne wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Owoce jagodowe są bardzo delikatne, więc postępuj z nimi łagodnie. Inaczej powstanie jagodowa papka.
  • Wyrośnięte pękate ciasto ponownie zagnieć dłońmi. Podziel na około 15 części (surowe drożdżówki będą małe ale w piekarniku bardzo urosną), z każdej uformuj okrągłą bułeczkę. Następnie wałkiem lub dłonią spłaszcz każdą bułeczkę, na środek nałóż 3 łyżeczki jagodowego farszu. Każdą bułeczkę sklej szczelnie, pokulaj jeszcze chwilę w dłoniach.
  • Drożdżówki ułóż w odstępach na blaszce z papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut w cieple do wyrośnięcia.
  • Jagodzianki wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół. Piecz przez około 20 minut, aż lekko się zezłocą z wierzchu. Po upieczeniu wystudź na kratce, gdzie ochłoną i odparują z nadmiaru wilgoci.
  • Jagodzianki polej świeżo przygotowanym lukrem powstałym z połączenia cukru pudru i wrzątku. Przechowuj w zamkniętym pudełeczku, gdzie zachowają świeżość do 3 dni. jagodzianki z lukrem


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • W sezonie letnim warto użyć świeżych jagód leśnych. Poza sezonem możesz posłużyć się jagodami mrożonymi, nie musisz ich wcześniej rozmrażać.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Twoje jagodzianki wyglądają fantastycznie, puszyste i dobrze nadziane :)! Dla niektórych zrobienie jagodzianek jest dużym wyzwaniem, ale można jagodzianki przygotować również w innej formie. W formie ciasta w blaszce, ślimaczki do odrywania. Bardzo łatwy przepis i nie wymaga wielkich umiejętności i co ważne, jest to szybka wersja jagodowych wariacji 🙂 Podrzucam link, może będziesz chciała wypróbować, pozdrawiam serdecznie!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image