Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciasto porzeczkowe pod maślaną kruszonką
Ciasto porzeczkowe pod maślaną kruszonką

Ciasto porzeczkowe pod maślaną kruszonką

Znakomite połączenie ucieranego ciasta, maślanej kruszonki z kwaśną czerwoną porzeczką. Ciasto piekłam kilkukrotnie, za każdym razem wychodziło perfekcyjnie. Co w przypadku ciast ucieranych nie zawsze się zdarza, niejednokrotnie piekąc z innych przepisów wychodził niski i tłusty zakalec.

Z czystym sumieniem polecam ten sprawdzony przeze mnie przepis. Jednak gwarancją naszego sukcesu jest to, by wszystkie składniki ciasta (poza składnikami kruszonki i porzeczkami) były w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki co najmniej 4 godziny przed planowanym pieczeniem.

Ciasto porzeczkowe pod maślaną kruszonką

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

240

kcal

Maślane ciasto oraz kruszonka w kompozycji z kwaśną czerwoną porzeczką. Prosty przepis który zawsze wychodzi, sprawdzony niejednokrotnie.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO UCIERANE
  • 250 g mąki pszennej tortowej

  • 200 g masła

  • 60 g cukru drobnego do wypieków

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 jajka od szczęśliwych kur

  • 300 g czerwonej porzeczki

  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
  • 100 g masła

  • 100 g cukru drobnego

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 160 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  • Jeśli używamy świeżej czerwonej porzeczki, należy ją najpierw opłukać i osuszyć na ściereczce. Następnie delikatnie oberwać owoce porzeczki od gałązek. Świeżą porzeczkę można zastąpić mrożoną, ale wybrać taką dobrej jakości (by nie była zamrożoną papką). Porzeczki odstawić chwilowo na bok.
  • Przygotować kruszonkę poprzez zagniecenie ręcznie składników na kruszonkę. Gotową posypkę dla naszego ciasta, odłożyć na bok.
  • Mąkę oraz proszek do pieczenia przeznaczone na ucierany spód, przesiać przez sito i odstawić.
  • W międzyczasie włączyć piekarnik i nagrzać do 170 stopni. Przygotować blaszkę do pieczenia poprzez wyłożenie jej papierem do pieczenia. Użyłam kwadratowej brytfanny o wymiarach 24 x 24 cm.
  • Wszystkie składniki naszego ciasta ucieranego koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy z drobnym cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę (cukier powinien całkowicie się rozpuścić).
  • Po około 6 minutach kiedy masa maślana nabierze puszystości, wbijać kolejno po jednym jajku. Cały czas nieprzerywanie miksować masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiane wcześniej przez sito, dodać do masy w 2 turach. W tym czasie miksować na niskich obrotach jak najkrócej, ale zważając na to by wszelkie grudki mąki zniknęły.
  • Powstałą masę przekładamy na blaszkę i wygładzamy szpatułką. Posypujemy czerwoną porzeczką, a następnie na wierzch kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Uwagi:

  • Ciasto po upieczeniu pokroić na kawałki i podawać oprószone cukrem pudrem. Mam nadzieję że będzie smakowało!

2 komentarze

  1. roksana33

    u mnie z czarną porzeczką bo tylko taką znalazłam w zamrażarce, ale też pycha

  2. Princeska101

    To ciasto to niebo w gębie. Miałam porzeczki jeszcze z zeszłego roku i prawie mogłam je dać na ciasto. Bardzo proste w wykonaniu i ładnie rośnie

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*