Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Royal Icing – lśniący lukier królewski
Royal Icing - lśniący lukier królewski

Royal Icing – lśniący lukier królewski

Lukier królewski z białka jaja kurzego, cukru pudru i soku cytrynowego. Lśniący, szklisty lukier najlepszy do dekoracji ciastek i pierniczków. Za pomocą Royal Icing z powodzeniem wykonasz nawet najbardziej szczegółowe dekoracje ciastek, pełne detali. Najprostsza w przygotowaniu polewa do wypieków.

Royal Icing - lśniący lukier królewski

Royal Icing – lśniący lukier królewski

5 z 10 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DekoracjaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

180

g
Przygotowanie

10

min.
Leżakowanie

30

min.
Kalorie

350

kcal

Lukier królewski na bazie białka i cukru pudru. Szklisty, lśniący lukier jadalny idealnie zastygający na wypiekach.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 białko jaja kurzego M (o wadze 30 g)

  • 150 g 150 cukru pudru

  • 5 kropli 5 soku z cytryny

  • barwnik spożywczy w żelu

Sposób przygotowania:

  • W wysokim naczyniu umieć białko, wkrop dokładnie 5 kropli soku z cytryny (nie więcej!), wsyp cukier puder. Lukru nie ubijaj, nie napowietrzaj, zapobiegając tym samym pojawianiu się pęcherzyków powietrza. Mikserem ucieraj lukier 10 minut, aż stanie się gładki i lśniący. Po utarciu powinien być sztywny i tworzyć stojące szczyty.
  • Lukier królewski podziel na kilka miseczek. Do każdej porcji wkrop barwnik w żelu, do uzyskania pożądanego odcienia lukru. Lukier możesz przygotować także w białym kolorze, nie dodając przy tym żadnego barwnika.
  • Royal Icing przełóż do rękawa cukierniczego z drobną, okrągłą tylką do zdobień. Udekoruj ciasteczka tworząc na nich ozdobne esy floresy, kropeczki i kreski.
  • Lukier królewski przechowuj w lodówce maksymalnie 5 dni w szczelnie zamkniętym pudełeczku, zapobiegając wysychaniu.

Uwagi:

  • Korzystając z powyższego przepisu otrzymasz lukier o uniwersalnej konsystencji, w sam raz do zdobień, konturów i detali. Jeśli zamierzasz lukrować większe powierzchnie, potrzebujesz lukru królewskiego o luźniejszej konsystencji. Chcąc uzyskać rzadszy lukier dodaj więcej kropli soku z cytryny. Lukier możesz rozrzedzić w każdej chwili.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*