Lukier królewski z białka jaja kurzego, cukru pudru i soku cytrynowego. Lśniący, szklisty lukier najlepszy do dekoracji ciastek i pierniczków. Za pomocą Royal Icing z powodzeniem wykonasz nawet najbardziej szczegółowe dekoracje ciastek, pełne detali. Najprostsza w przygotowaniu polewa do wypieków.
Royal Icing – lśniący lukier królewski
Ilość
180
gPrzygotowanie
10
min.Leżakowanie
30
min.Kalorie
350
kcalLukier królewski na bazie białka i cukru pudru. Szklisty, lśniący lukier jadalny idealnie zastygający na wypiekach.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 1 białko jaja kurzego M (o wadze 30 g)
150 g 150 cukru pudru
5 kropli 5 soku z cytryny
barwnik spożywczy w żelu
Sposób przygotowania:
- W wysokim naczyniu umieć białko, wkrop dokładnie 5 kropli soku z cytryny (nie więcej!), wsyp cukier puder. Lukru nie ubijaj, nie napowietrzaj, zapobiegając tym samym pojawianiu się pęcherzyków powietrza. Mikserem ucieraj lukier 10 minut, aż stanie się gładki i lśniący. Po utarciu powinien być sztywny i tworzyć stojące szczyty.
- Lukier królewski podziel na kilka miseczek. Do każdej porcji wkrop barwnik w żelu, do uzyskania pożądanego odcienia lukru. Lukier możesz przygotować także w białym kolorze, nie dodając przy tym żadnego barwnika.
- Royal Icing przełóż do rękawa cukierniczego z drobną, okrągłą tylką do zdobień. Udekoruj ciasteczka tworząc na nich ozdobne esy floresy, kropeczki i kreski.
- Lukier królewski przechowuj w lodówce maksymalnie 5 dni w szczelnie zamkniętym pudełeczku, zapobiegając wysychaniu.
Uwagi:
- Korzystając z powyższego przepisu otrzymasz lukier o uniwersalnej konsystencji, w sam raz do zdobień, konturów i detali. Jeśli zamierzasz lukrować większe powierzchnie, potrzebujesz lukru królewskiego o luźniejszej konsystencji. Chcąc uzyskać rzadszy lukier dodaj więcej kropli soku z cytryny. Lukier możesz rozrzedzić w każdej chwili.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Ciasto żurawinowe z lukrem królewskim i posypkąPierniczki Dr. Oetker z gotowej mieszanki
Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe
Ciasto ucierane z żurawiną i pomarańczowym lukrem
Drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i lukrem
Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinową