Czasem zastanawiamy się czym zastąpić w naszej diecie mięso. Od razu przychodzi nam do głowy soja- dobra, zdrowa i bogata w białko. Warto poznać również i docenić ciecierzycę.
Od dawna już doceniana jest przez wegetarian, ze względu na dużą ilość białka podobnego do tego zwierzęcego. Śmiało można nią zastąpić mięso w codziennej diecie. Jest to roślina strączkowa występująca w dwu odmianach. Kabuli to duże ziarna podobne do orzechów laskowych i desi w różnych kolorach. Ciecierzyca ma lekko orzechowy smak a przyrządzić z niej można naprawdę wiele potraw.
Przepyszne pasztety, pasty do kanapek, farsze czy dodatki do zup a nawet panierowane kotlety. Dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, nie tylko w tych ze zdrową żywnością. Ziarenka przed przygotowaniem należy moczyć około 10 godzin w zimnej wodzie a później gotować przez godzinę. Najszybciej ciecierzycę przygotujemy w szybkowarze. Jest gotowa już po 30 minutach i nie traci swoich cennych właściwości. Po ugotowaniu można ją zamrozić i przechowywać przez pół roku.
Wspaniale smakuje z dodatkiem curry. W zależności od przypraw jakie zastosujemy wyczarujemy z niej naprawdę smaczne dania, które zaskoczą nie tylko domowników ale i gości. Jeśli mamy więcej czasu możemy samodzielnie wyhodować z niej kiełki. Po namoczeniu suchych nasion wystarczy je przepłukać, osączyć i odstawić na 5-6 dni. W temperaturze pokojowej taki okres czasu wystarczy aby uzyskać zdrowe kiełki, idealne do sałatek, na kanapek albo po prostu na patelnię.
Szefowie znanych restauracji używają pasty z ciecierzycy do wiązania składników w kotletach mielonych zamiast jajek. Nawet jeśli nie jesteśmy wegetarianami warto od czasu do czasu schabowego czy mielonego zastąpić kotletem z ciecierzycy albo gęsty sos, gulaszem z tej ciekawej rośliny.
Zobacz koniecznie. Falafel wegański. Najlepszy falafel to domowy falafel