Przepis | Strona główna | Blog | Co jedli ludzie w średniowieczu?
Co jedli ludzie w średniowieczu?

Co jedli ludzie w średniowieczu?

Co jedli ludzie w czasach średniowiecza? W rzeczywistości dieta w tamtych latach bardzo różniła się od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni dzisiaj. Były tylko dwa posiłki dziennie: obiad i lekka przekąska. Chleb był jednym z głównych elementów średniowiecznej diety. Szacuje się, że był on jednym z najbardziej powszechnych produktów spożywczych wśród wszystkich klas społecznych, w rzeczywistości chleb mógł stanowić 70% dziennej racji żywnościowej wielu ludzi.

Co jedli ludzie w średniowieczu?

Duże znaczenie w średniowiecznej diecie miały również owoce i warzywa. Podstawowymi warzywami były kapusta, buraki, cebula, czosnek i marchew, a najczęściej spożywanymi owocami – jabłka, śliwki, pigwa i winogrona. Owoce podawano świeże, suszone lub konserwowane i często używano ich do słodzenia innych potraw. Co ważne, takie produkty jak ziemniaki, pomidory, fasola, kakao, truskawki i kukurydza nie były spożywane, ponieważ pojawiły się znacznie później.

Białko zwierzęce pozyskiwano z wielu gatunków zwierząt, takich jak wieprzowina. Cielęcina i woły spożywane były w sposób bardzo szczątkowy, ponieważ zwierzęta te były bardziej wartościowe jako zwierzęta robocze niż jako pożywienie. Jako źródło białka wykorzystywano również dziczyznę, w tym jeże i wiewiórki. Częstym pożywieniem były również ptaki: kurczak, łabędź, przepiórka, kuropatwa, skowronek czy nawet bocian były bardzo częstymi potrawami w średniowiecznej kuchni.

Ryby były również bardzo popularnym pożywieniem w tamtych czasach. Spożywano je zwłaszcza w okresach religijnego postu, kiedy nie wolno było jeść mięsa. Różne gatunki były częścią diety i były spożywane w różnych formach. Świeże, wędzone, marynowane lub solone. Techniki te pozwoliły na konserwację tych produktów przez cały dzień. W zależności od bliskości akwenów wodnych, gatunki spożywanych ryb się różniły. Na obszarach bałtyckich i atlantyckich najważniejszymi rybami były śledź i dorsz, natomiast na obszarze śródziemnomorskim spożywano również wiele różnych mięczaków. Wieloryby i morświny były uważane za ryby, podobnie jak bóbr, zwierzę, które spędzało większość dnia w wodzie i było uważane za rybę.

Przyprawy, choć uważane za luksus, były w średniowieczu powszechnie stosowane. Czarny pieprz, cynamon, kminek, imbir i goździki były używane do aromatyzowania potraw i ukrywania smaku nieświeżego mięsa. Popularnymi przyprawami były również uprawiane lokalnie aromatyczne zioła, takie jak pietruszka, szałwia, gorczyca i koper.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*