Przepis | Strona główna | Blog | Co jeśli dziecko nie lubi owoców i warzyw?
Co jeśli dziecko nie lubi warzyw?

Co jeśli dziecko nie lubi owoców i warzyw?

Korzyści z warzyw są niezaprzeczalne, ponieważ zawierają dużo witamin, minerałów, błonnika, białek, tłuszczów, węglowodanów. Każdy dorosły wie, że warzywa muszą być w menu. Niestety dzieci nie zawsze je kochają. A niektórzy w ogóle nie chcą jeść zdrowej żywności. Jak włączyć warzywa do menu dla dzieci? Oto kilka prostych sposobów.

Ukryć niekochane w ukochanym. Bardzo prosty sposób. Najważniejsze jest to, że trzeba ukryć niekochane warzywa w ulubionym daniu. Na przykład dziecko uwielbia kotlety. Do mielonego mięsa można dodać dynię, cukinię, marchew, cebulę, kapustę. Oczywiście wszystkie warzywa powinny być starte na drobnej tarce. Kotlety z takimi dodatkami okażą się jeszcze bardziej soczyste i smaczniejsze. Najważniejsze, żeby nie przesadzać. Nie powinno być zbyt wielu warzyw.

Co jeśli dziecko nie lubi warzyw?

Można zrobić pyszne smoothie z bananem, jagodami, gruszką i odrobiną świeżych brokułów. Świetną opcją jest zupa puree. Dzięki swojej konsystencji można dodać do dania dowolne warzywa. Smak należy jednak zamaskować, zwłaszcza jeśli niektóre warzywa za bardzo się wyróżniają. Aby to zrobić, można dodać różne aromatyczne zioła.

Piękny design. Być może dziecko nie lubi warzyw ze względu na ich nieestetyczny wygląd. Dlatego można spróbować pięknie udekorować danie. Na przykład naleśnik z omletem. Można udekorować go oczami — pomidorkami koktajlowymi, nosem – oliwką, ustami – papryką, włosami – brokułami. Lub można wyciąć kwiatek z marchwi, łódkę ze słodkiej papryki. Jest wiele opcji. Można stworzyć cały obraz warzyw. Na przykład kalafior i brokuły to drzewa, słońce to słodka żółta papryka, trawa to koperek lub pietruszka, kwiaty są cięte z pomidorów, marchewki.

Wspólne gotowanie. Poszukajcie razem ciekawego przepisu i zacznijcie przygotowywać danie.
Niech dziecko spróbuje pokroić ogórek, pomidor, łodygę selera, marchewkę lub szpik warzywny. To wspólne działanie jest zwykle bardzo inspirujące. A jeśli zanim dziecko odmówiło gulaszu lub zupy jarzynowej, to po ciężkiej pracy nad przygotowaniem dania chętnie je zje. Ważne jest, aby znaleźć ciekawy przepis. Nie trzeba wybierać dania, które często pojawia się na stole.

Opowieści warzywne. Bardzo ekscytującym zajęciem jest wymyślenie bajki o warzywie. Opcji jest wiele, wszystko zależy od wyobraźni rodziców. Oczywiście można uczynić warzywo głównym bohaterem ulubionej bajki dziecka. Można też wymyślić zupełnie nową bajkę. Być może z czasem dziecko zacznie komponować lub pomagać w wymyślaniu ciekawych historii o warzywach. A pod taką bajką warzywną łatwiej będzie jeść potrawy, które nie są zbyt ulubione dla dziecka.

Osobisty przykład. Jeśli rodzice rzadko jedzą warzywa, dziecko nie będzie do tego dążyło. Dlatego trzeba dawać przykład – z przyjemnością jeść dania warzywne. Ponadto w domu zawsze powinny być dostępne różnorodne warzywa. Na danie można umieścić ogórek, łodygę selera, marchewkę, pomidora, różne warzywa. A jeśli dziecko często widzi warzywa, jest bardziej prawdopodobne, że będzie chciało czegoś spróbować. Ważne jest, aby nie na siłę, lepiej oferować dyskretnie. A jeśli dziecko nie je tylko kapustę i pomidory, ale je marchew, ogórki, cukinię i bakłażany – w porządku. Najważniejsze, że w menu jest przynajmniej trochę warzyw.

Ciekawe dania z warzyw dla dzieci:

Oto kilka przepisów dla dzieci, które nie lubią warzyw.

  • Babeczki warzywne. Zetrzyj 300 g cukinii na grubej tarce, wyciśnij sok. Dodać 2 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę cukru, 2/3 szklanki mąki. Włóż ciasto do foremek, upiecz.
  • Zapiekanka z twarogiem z kalafiorem. Gotuj 200 g kalafiora przez kilka minut, drobno posiekaj. Połącz kapustę z 200 g twarogu, 2 jajkami, solą i włóż do formy. Piec około 20 minut.
  • Zupa z puree z cukinii i ziemniaków. Posiekaj cukinię i kilka ziemniaków, pół małej cebuli. Smaż do miękkości, na koniec dodaj sól i zioła. Ubij blenderem. Dodaj śmietanę, podgrzej. Podawać posypane startym serem.
  • Kotlety dyniowe. Zetrzyj mały kawałek dyni na drobnej tarce. Dodaj 300 g mielonego kurczaka, sól, posiekany koperek, trochę kaszy manny. Pozostaw na 10 minut. Następnie uformuj placki i ugotuj na patelni lub w piekarniku.
  • Naleśniki z dyni. Zetrzyj cukinię na grubej tarce, dodaj mleko, kilka jajek, proszek do pieczenia, mąkę, sól. Wszystko wymieszaj, aby ciasto było średnio grube, a naleśniki upiecz. Podawać z kwaśną śmietaną.
  • Obfity omlet. Drobno posiekaj paprykę, czosnek i posiekaj połowę cebuli w blenderze. Ugotuj 100 g makaronu. Warzywa dusić na oleju, dodać makaron. 4 jajka ubić z solą i wlać na wierzch. Ugotuj omlet pod pokrywką.
  • Smoothie z selerem, ogórkiem, jabłkiem. Łodyga selera, zielone jabłko, kiwi i mały ogórek, odrobina wody mineralnej i sok z cytryny, ubij w blenderze.
  • Smoothie z burakami i jagodami. Wyciśnij sok z jabłek, buraków. Sok ubić z jagodami (po 50 g maliny, jagody, czerwonej porzeczki), plasterkiem ananasa i bananem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image