Kotlety z kurczaka i sera żółtego

Kotlety z kurczaka i sera żółtego

Kotlety z kurczaka i sera żółtego to przepis mojej babci. Ja go tylko troszkę zmodyfikowałam. Roztopiony ser żółty powoduje, że kotlety są miękkie, a ilość jajek nadaje im puszystości. Kotlety są złociste i rozpływają się w ustach. Mimo, że smażone na oleju, nie powodują uczucia ciężkości. Są odskocznią od tradycyjnego fileta z kurczaka w panierce. 

Kotlety siekane z piersi kurczaka i sera

5.0 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

350

kcal

Kotlety siekane z piersi kurczaka z żółtym serem. Soczyste kotlety dla odmiany od tradycyjnych kotletów w panierce.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 500 g sera żółtego złoty mazur

  • 6 jajek

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • natka pietruszki, Vegeta, czosnek granulowany, pieprz

  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Na początku pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z niedoskonałości. Całość kroimy w kostkę (nie za dużą). Następnie ścieramy ser żółty na tarce. Dodajemy jajka oraz majonez, mieszamy do połączenia składników.
  • Następnie przyprawiamy ulubionymi przyprawami. U mnie jest to natka pietruszki, vegeta, czosnek i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy mąkę. Po połączeniu się wszystkich składników, masę odstawiamy na minimum 10-15 min ( w temperaturze pokojowej).
  • Patelnię ustawiamy na średnim palniku i włączamy na mały ogień. Formujemy kotlety, ja robię to łyżką. Smażymy na każdej stronie do momentu otrzymania złocistego koloru. Ważne aby kotlety nie były za grube, ponieważ mogą się nie usmażyć w środku.
  • Usmażone kotlety odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smakują dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*