Bakłażan, zwany także oberżyną to roślina należąca do rodziny psiankowatych. To warzywo szeroko wykorzystywane oraz cenione w kuchni ze względu na znajdujące się w nim cenne składniki odżywcze. Sprawdź, jakie korzyści dla zdrowia przynosi jedzenie bakłażanów oraz jakie potrawy możemy z niego przyrządzić.
Wartości odżywcze
Bakłażan, zwany także oberżyną należy do gatunku roślin psiankowatych. Z botanicznego punktu widzenia bakłażan jest owocem. Oberżyna w kuchni polskiej ceniona jest przede wszystkim za swoje wartości odżywcze. Bakłażan jest niskokaloryczny, 100 g tego warzywa dostarcza tylko 25 kcal. Bakłażan to źródło cennych dla zdrowia składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i sód.
Ponadto bakłażan to źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6 i kwasu foliowego), witaminy C, E, K oraz beta karotenu. W oberżynie znajduje się także błonnik pokarmowy, który przyczynia się do regulacji pracy jelit, poprawia trawienie, a także zapobiega zaparciom. Bakłażan ma właściwości przeciwutleniające, czyli niszczy wolne rodniki w organizmie, wobec czego jego spożywanie spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Ponadto jedzenie bakłażana wpływa na obniżenie złego cholesterolu oraz zapobiega chorobom serca i układu krążenia.
Zastosowanie w kuchni
Bakłażana możemy smażyć, zapiekać bądź dodawać go do wielu potraw, np. do gulaszów. Pyszną oraz sycącą potrawą są bakłażany faszerowane, np. kaszą jaglaną, pęczakiem lub drobnym makaronem z pomidorami i mozzarellą bądź ryżem i mięsem mielonym. Z grillowanego bakłażana można przygotować wegetariańskie gołąbki.
Z oberżyny możemy również przyrządzić panierowane w bułce tartej i jajku kotlety, pyszne przetwory na zimę, np. bakłażany marynowane w oliwie, a także pastę do smarowania na kanapki. Potrawy z bakłażanem najlepiej komponują się z przyprawami, takimi jak tymianek, estragon, bazylia oraz oregano.