Cuda Natury. Chrzan i jego niezwykłe właściwości

Cuda Natury. Chrzan i jego niezwykłe właściwości

Chrzan to doskonale znana nam przyprawa oraz roślina lecznicza, która może skutecznie wspierać nas w walce o zdrowie. Co warto wiedzieć o niezwykłej mocy chrzanu? W jakich sytuacjach warto po niego sięgać?

Chrzan to niezwykła roślina, którą w Polsce z powodzeniem uprawia się od XII wieku. Dość wcześnie doceniono jego walory smakowe, szybko też zdano sobie sprawę z tego, iż dieta z takim dodatkiem może mieć bardzo dobry wpływ na ludzki organizm.

Dziś wiemy, że chrzan jest rewelacyjnym źródłem takich minerałów, jak siarka, potas oraz wapń. Znajdziemy w nim również sporo magnezu oraz żelaza, dzięki którym nasz organizm będzie w stanie sprawniej funkcjonować. Przyprawa ta jest też bardzo dobrym źródłem ważnych dla naszego zdrowia witamin, m. in. witamin C i E. W jaki sposób ten dar natury sprawdza się w medycynie?

Po chrzan z pewnością warto sięgać w chwili, gdy głównym problemem okazują się bakterie, grzyby oraz wirusy. Chrzan może też pomagać przy chorobach reumatycznych oraz przy tych dolegliwościach, za powstanie których odpowiedzialne jest nieprawidłowe krążenie. Syrop z chrzanu to naturalny lek na problemy z apetytem, z kolei miazga z tej rośliny świetnie sprawdza się przy okładach na bóle reumatyczne i artretyczne.

A w jaki sposób można wykorzystać tę roślinę w kuchni? Wiadomo, że chrzan jako przyprawa świetnie nadaje się jako dodatek do mięs oraz wędlin, jego obecność uwzględniają też niektóre przepisy na sosy. Do chrzanu idealnie pasują też buraki ćwikłowe, które – dzięki tej zdrowej i smacznej przyprawie – nabierają wyjątkowego charakteru.

Zobacz nasz przepis na wielkanocny chrzanik czyli sos chrzanowy z jajkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*