Jest ważnym składnikiem zdrowej diety, a ogromna wartość odżywcza sprawia, iż chętnie sięgają po nią wszyscy – nie tylko weganie. Ciecierzyca może z powodzeniem zastąpić mięso, gdyż jest świetnym źródłem wartościowego białka.
Warto jednak pamiętać, że oprócz tego może nam ona dostarczyć wielu innych, bardzo ważnych dla naszego zdrowia substancji. Dlaczego warto po nią sięgać?
W ciecierzycy nie brak błonnika – substancji mającej rewelacyjny wpływ na pracę naszego przewodu pokarmowego. Ziarna ciecierzycy mogą nam też dostarczyć znacznych ilości węglowodanów złożonych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, bez których ludzki organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.
Witaminy z grupy B, witamina A, C, E oraz tak ważne minerały, jak wapń, żelazo, potas czy cynk, to kolejne powody, dla których warto włączyć ciecierzycę do swej diety. Pomoże ona tym, którzy każdego dnia narażeni są na sytuacje stresowe, stanie się też ważnym dodatkiem dla tych, którzy chcą się uporać ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu. Przy cukrzycy, przy problemach z odpornością oraz przy problemach związanych z kondycją włosów i paznokci, z pewnością warto sięgać po ciecierzycę.
Sięganie po przepisy na dania z ciecierzycą wyjdzie też na dobre tym, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo, a jednocześnie – zachować zgrabną sylwetkę. Ciecierzyca syci, a jednocześnie nie zawiera zbyt wielu kalorii. Jest lekkostrawna, a dodatkowo wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym. Dania z ciecierzycy są wartościowe, a jednocześnie smaczne i oryginalne.
Dzięki nim nasze menu stanie się ciekawsze, a my odkryjemy wiele nowych, ciekawych smaków.