Jeśli nie jesteś fanem truskawek, powinieneś. Są nie tylko soczyste i smaczne, ale są bogate w składniki odżywcze i pełne przeciwutleniaczy (takich jak witamina C), zalety truskawek są nieograniczone, a niektóre nawet cię zaskoczą. Oto korzyści wynikające z jedzenia truskawek.
Utrzymaj zdrowe widzenie
Właściwości przeciwutleniające truskawek mogą pomóc w zapobieganiu zaćmie – zmętnieniu soczewki oka – co może prowadzić do ślepoty w starszym wieku. Nasze oczy potrzebują witaminy C, aby chronić je przed ekspozycją na wolne rodniki od silnych promieni słonecznych UV, które mogą uszkodzić białko w soczewce. Witamina C odgrywa również ważną rolę we wzmacnianiu rogówki oka i siatkówki oka.
Odeprzyj raka
Witamina C jest jednym z przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi, ponieważ zdrowy układ odpornościowy jest najlepszą obroną organizmu. Innym jest fitochemikalia zwane kwasem elagowym – występujące również w truskawkach. Wykazano, że kwas elagowy ma właściwości przeciwnowotworowe, takie jak hamowanie wzrostu komórek rakowych. Przeciwutleniacze usuwają wolne rodniki i neutralizują potencjalnie negatywny wpływ, jaki mogą wywierać na nasze komórki.
Trzymaj swoje zmarszczki na dystans
Moc witaminy C w truskawkach utrzymuje się, ponieważ jest ona niezbędna do produkcji kolagenu, co pomaga poprawić elastyczność i sprężystość skóry. Ponieważ z wiekiem tracimy kolagen, jedzenie produktów bogatych w witaminę C może skutkować zdrowszą, młodszą skórą. Ale witamina C nie jest jedynym naturalnie występującym lekiem przeciw zmarszczkom znalezionym w tym owocu. Kwas elagowy wyraźnie zapobiega niszczeniu kolagenu i reakcji zapalnej – dwóch głównych czynników rozwoju zmarszczek – w ludzkich komórkach skóry, po ciągłej ekspozycji na szkodliwe dla skóry promienie UV-B.
Obniż poziom cholesterolu
Choroba serca jest jedną z głównych przyczyn zgonów. Na szczęście zalety truskawek obejmują potężne wzmacniacze zdrowia serca. Kwas elagowy i flawonoidy – lub fitochemiczne – mogą zapewniać działanie przeciwutleniające, które może korzystnie wpływać na zdrowie serca na różne sposoby. Jednym ze sposobów jest przeciwdziałanie działaniu lipoprotein o niskiej gęstości lub LDL – złego cholesterolu we krwi, co powoduje odkładanie się płytki w tętnicach. Drugi sposób polega na tym, że zapewniają one działanie przeciwzapalne, które jest również dobre dla serca.
Wyreguluj swoje ciśnienie krwi
Potas jest kolejnym zdrowym sercem składnikiem odżywczym. Potas może pomóc w regulacji ciśnienia krwi, a nawet może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi, działając jako bufor przeciwko negatywnym skutkom sodu. Dzięki ich wpływowi na obniżenie poziomu LDL, stanów zapalnych i nadciśnienia, te zalety truskawek sprawiły, że malutki owoc stał się jednym z najbardziej zdrowych dla serca owoców, jakie można zjeść.
Zwiększ spożycie błonnika
Błonnik jest niezbędny do zdrowego trawienia, a truskawki naturalnie zawierają około 2 g na porcję. Problemy, które mogą wynikać z braku błonnika, to zaparcia i zapalenie uchyłka – zapalenie jelit, które dotyka około 50 procent osób po 60. roku życia. Błonnik może również pomóc w walce z cukrzycą typu 2.
Pomoc w kontroli wagi
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest jednym z najlepszych sposobów obrony przed cukrzycą typu 2 i chorobami serca, nie wspominając o zwykłym dobru dla ogólnego samopoczucia. Truskawki mają naturalnie niską kaloryczność, są beztłuszczowe i mają niską zawartość sodu i cukru. Truskawki zawierają naturalne cukry, chociaż całkowita zawartość cukrów jest dość niska.