Cuda natury. Malina to wspaniały owoc

Cuda natury. Malina to wspaniały owoc

Maliny to owoce warte zasmakowania. Wielu ludzi tak nie uważa dopóki nie zasmakuje w tych wonnych i zdrowych owocach. Gdy poczuje ich smak trudno będzie się im bez nich obejść. Na szczęście w naszym kraju, a zwłaszcza we wschodniej części Polski nie brakuje tego owocu.

Wschodnia część naszego kraju nosi umowną nazwę księstwa malinowego, gdyż tam właśnie znajduje się najwięcej plantacji tego owocu obfitującego w witaminy i minerały. Wielu osobom smakuje zwłaszcza w zimie konfitury z malin, nie mówiąc już o soku z malin, który posiada właściwości lecznicze i stosowany jest podczas przeziębienia, jak i profilaktycznie.

Jakie są maliny?

Maliny to soczyste, aromatyczne i pyszne owoce, a zwłaszcza wtedy, gdy są dobrze dojrzałe. Maliny rosną na krzaku malinowymi i posiadają czerwone owoce. W budowie podobne są do owoców jeżyn lub owoców morwy. Z tym, że morwa jest drzewem, a malina i jeżyna krzewem.

Bardzo dużo ludzi ceni dziś maliny. Owoce te były cenione także przed wiekami. Dziś są polecane przez lekarzy, dietetyków i zielarzy, jako jedne z najzdrowszych owoców. Ponadto maliny nadają się jako dodatek do ciast, deserów, jak również na odżywczy i zdrowy sok oraz wychodzi z nich także pyszna konfitura.

Historia malin

Maliny nie zostały odkryte dziś, czy sto lat temu. To owoce znane już przed naszą erą i na początku naszej ery. Już dwa tysiące lat temu cenili je mieszkańcy Ziemi Świętej, jak i Starożytni Rzymianie. Już wtedy znano ich właściwości lecznicze i w różny sposób je przerabiano. Z tym, że początkowo krzaki malin rosły dziko i dopiero w czwartym wieku naszej ery Rzymianie rozpoczęli ich uprawianie.

Dzięki nim malina rozprzestrzeniła się nie tylko w Europie, lecz także na całym świecie, jak na przykład w Stanach Zjednoczonych, gdzie rozpoczęto od siedemnastego wieku uprawę malin. Dziś produkuje się z nich dżemy, konfitury, galaretki, soki, napoje. Obecnie na świecie uprawia się ponad dwieście gatunków malin.

Maliny królują w wielu polskich domach. To owoce, które mogą jeść nawet diabetycy, gdyż maliny posiadają niski indeks glikemiczny. Sok z malin i syropy z malin, to wspaniały środek na przeziębienie i gorączkę. Jednak powinni uważać na nie osoby posiadające alergię na zawartość salicylanów. Alergia na maliny objawia się wysypką na twarzy, zaczerwienieniem skóry i świądem oraz czasem pojawieniem się suchego kaszlu.

Jeden komentarz

  1. rasspberrychery

    Malinki są cudowne

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*