Przepis | Strona główna | Blog | Cuda natury. Malina to wspaniały owoc
Cuda natury. Malina to wspaniały owoc

Cuda natury. Malina to wspaniały owoc

Maliny to owoce warte zasmakowania. Wielu ludzi tak nie uważa dopóki nie zasmakuje w tych wonnych i zdrowych owocach. Gdy poczuje ich smak trudno będzie się im bez nich obejść. Na szczęście w naszym kraju, a zwłaszcza we wschodniej części Polski nie brakuje tego owocu.

Wschodnia część naszego kraju nosi umowną nazwę księstwa malinowego, gdyż tam właśnie znajduje się najwięcej plantacji tego owocu obfitującego w witaminy i minerały. Wielu osobom smakuje zwłaszcza w zimie konfitury z malin, nie mówiąc już o soku z malin, który posiada właściwości lecznicze i stosowany jest podczas przeziębienia, jak i profilaktycznie.

Jakie są maliny?

Maliny to soczyste, aromatyczne i pyszne owoce, a zwłaszcza wtedy, gdy są dobrze dojrzałe. Maliny rosną na krzaku malinowymi i posiadają czerwone owoce. W budowie podobne są do owoców jeżyn lub owoców morwy. Z tym, że morwa jest drzewem, a malina i jeżyna krzewem.

Bardzo dużo ludzi ceni dziś maliny. Owoce te były cenione także przed wiekami. Dziś są polecane przez lekarzy, dietetyków i zielarzy, jako jedne z najzdrowszych owoców. Ponadto maliny nadają się jako dodatek do ciast, deserów, jak również na odżywczy i zdrowy sok oraz wychodzi z nich także pyszna konfitura.

Historia malin

Maliny nie zostały odkryte dziś, czy sto lat temu. To owoce znane już przed naszą erą i na początku naszej ery. Już dwa tysiące lat temu cenili je mieszkańcy Ziemi Świętej, jak i Starożytni Rzymianie. Już wtedy znano ich właściwości lecznicze i w różny sposób je przerabiano. Z tym, że początkowo krzaki malin rosły dziko i dopiero w czwartym wieku naszej ery Rzymianie rozpoczęli ich uprawianie.

Dzięki nim malina rozprzestrzeniła się nie tylko w Europie, lecz także na całym świecie, jak na przykład w Stanach Zjednoczonych, gdzie rozpoczęto od siedemnastego wieku uprawę malin. Dziś produkuje się z nich dżemy, konfitury, galaretki, soki, napoje. Obecnie na świecie uprawia się ponad dwieście gatunków malin.

Maliny królują w wielu polskich domach. To owoce, które mogą jeść nawet diabetycy, gdyż maliny posiadają niski indeks glikemiczny. Sok z malin i syropy z malin, to wspaniały środek na przeziębienie i gorączkę. Jednak powinni uważać na nie osoby posiadające alergię na zawartość salicylanów. Alergia na maliny objawia się wysypką na twarzy, zaczerwienieniem skóry i świądem oraz czasem pojawieniem się suchego kaszlu.

Jeden komentarz

  1. rasspberrychery

    Malinki są cudowne

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*