Papryka jalapeño na swój specyficzny smak, przez co nie wszystkim dieta z jej udziałem przypadnie do gustu. Warto jednak pamiętać, że ten gatunek papryki może mieć rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie, a włączenie go do menu każdemu z nas może przynieść wiele korzyści. Co warto wiedzieć na temat? Jakimi właściwościami prozdrowotnymi może nas zadziwiać papryka jalapeño?
Papryka jalapeño to świetne źródło witamin: A, C oraz witamin z grupy B. Ten gatunek papryki zawiera też sporo kapsaicyny – substancji, dzięki której walka z bakteriami staje się łatwiejsza. Papryka jalapeño zawiera też sporo białka oraz tak ważnych dla naszego zdrowia minerałów, jak: żelazo, fosfor, magnez czy sód.
Wiadomo, że regularne spożywanie tej papryki może pomóc nam w walce z infekcjami, może zapewnić nam też skuteczniejszą ochronę przed rozwojem tak groźnych chorób, jak choroby nowotworowe. Zdrowa dieta z takim dodatkiem może też odegrać ważną rolę w profilaktyce cukrzycy, która stała się jedną z groźniejszych chorób XXI wieku. Papryka ta ma dodatkowo bardzo dobry wpływ na metabolizm, dzięki czemu może skutecznie wspierać tych, którzy chcą stracić na wadze.
Ten gatunek papryki pochodzi z Meksyku, choć sporą popularnością cieszy się już na całym świecie. Ta ostra papryka świetnie sprawdza się jako jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw w kuchni węgierskiej, choć najczęściej jej obecność uwzględniają przepisy na dania meksykańskie.
Ten ostry przysmak można z powodzeniem zastosować jako dodatek do makaronów oraz do tych dań, w których istotną rolę odgrywa mięso. Papryka jalapeño może się świetnie sprawdzić jako dodatek do pikantnych zapiekanek, można nią też ozdobić pizzę (Włoska pizza z serem mozzarella i jalapeno). Bez względu na to, w jaki sposób postanowimy wykorzystać tę przyprawę, nasz organizm może sporo zyskać.