Strona główna » Szakszuka jajka sadzone w pikantnych pomidorach
Szakszuka jajka sadzone w pikantnych pomidorach

Szakszuka jajka sadzone w pikantnych pomidorach

Szakszuka to tunezyjski przysmak w postaci jajek smażonych w pikantnych pomidorach i papryce. Najczęściej serwowana jako ciepły posiłek w trakcie pory śniadaniowej.

W poniższym przepisie przedstawiam podstawowy przepis na shakshukę, jednak nie ma przeszkód by przepis urozmaicić pieczarkami lub serem mozzarella.

Jajka z pomidorami i papryką czyli szakszuka

5 od 11 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: TunezyjskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

180

kcal

Jajka sadzone smażone w pikantnych pomidorach i papryce. Śniadanie z jajkami na podstawie oryginalnego tunezyjskiego przepisu.

Składniki:

  • 3 jajka od szczęśliwych kur

  • 50 g masła

  • 2 dorodne pomidory malinowe

  • 1 czerwona papryka

  • 1 papryczka chilli lub jalapeno

  • 1 czerwona cebula

  • 1 ząbek czosnku BIO

  • 1 łyżka natki pietruszki

  • 1 łyżka listków świeżej kolendry

  • sól, pieprz czarny, kumin, pieprz cayenne

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • świeża bagietka

  • masło z ziołami i czosnkiem

Sposób przygotowania:

  • Pomidory najpierw obrać ze skórki. Obieranie ułatwić sobie poprzez sparzenie pomidorów wrzątkiem – gorąca woda sprawi że skórka zacznie sama odchodzić. Następnie pomidory pokroić w mniejsze cząstki.
  • Na głębokiej patelni roztopić masło. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz obie papryki i cebulę pokrojone w cienkie paski. Zeszklić je, ale nie rumienić by uniknąć zgorzknienia.
  • Na patelnię przełożyć pokrojone pomidory. Doprawić do smaku przyprawami oraz solą i mielonym pieprzem. Całość dusić do momentu redukcji nadmiaru płynu. Szakszuka powinna zgęstnieć, zanim przejdziemy do dodawania pozostałych składowych przepisu.
  • Na powierzchni składników smażących się na patelni wydrążyć 4 dołki, do wnętrza każdego z nich wbić po 1 surowym jajku. Każde jajko posypać odrobiną przypraw. Smażyć pod przykryciem około 5 minut. Białka jajek powinny się zsiąść, natomiast żółtka powinny pozostać półpłynne – coś na kształt jajek sadzonych.
  • Po wierzchu danie posypać posiekanymi listkami świeżej natki pietruszki i kolendry. Podawać najlepiej na ciepło, od razu po przyrządzeniu.

Uwagi:

  • Podawać z kawałkiem bagietki posmarowanej masłem czosnkowo – ziołowym.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*