Szakszuka to tunezyjski przysmak w postaci jajek smażonych w pikantnych pomidorach i papryce. Najczęściej serwowana jako ciepły posiłek w trakcie pory śniadaniowej.
W poniższym przepisie przedstawiam podstawowy przepis na shakshukę, jednak nie ma przeszkód by przepis urozmaicić pieczarkami lub serem mozzarella.
Jajka z pomidorami i papryką czyli szakszuka
2
porcje10
min.10
min.180
kcalJajka sadzone smażone w pikantnych pomidorach i papryce. Śniadanie z jajkami na podstawie oryginalnego tunezyjskiego przepisu.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
3 jajka 3 od szczęśliwych kur
50 g 50 masła
2 2 dorodne pomidory malinowe
1 1 czerwona papryka
1 1 papryczka chilli lub jalapeno
1 1 czerwona cebula
1 1 ząbek czosnku BIO
1 łyżka 1 natki pietruszki
1 łyżka 1 listków świeżej kolendry
sól, pieprz czarny, kumin, pieprz cayenne
- DODATKOWO DO PODANIA
świeża bagietka
masło z ziołami i czosnkiem
Sposób przygotowania:
- Pomidory najpierw obrać ze skórki. Obieranie ułatwić sobie poprzez sparzenie pomidorów wrzątkiem – gorąca woda sprawi że skórka zacznie sama odchodzić. Następnie pomidory pokroić w mniejsze cząstki.
- Na głębokiej patelni roztopić masło. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz obie papryki i cebulę pokrojone w cienkie paski. Zeszklić je, ale nie rumienić by uniknąć zgorzknienia.
- Na patelnię przełożyć pokrojone pomidory. Doprawić do smaku przyprawami oraz solą i mielonym pieprzem. Całość dusić do momentu redukcji nadmiaru płynu. Szakszuka powinna zgęstnieć, zanim przejdziemy do dodawania pozostałych składowych przepisu.
- Na powierzchni składników smażących się na patelni wydrążyć 4 dołki, do wnętrza każdego z nich wbić po 1 surowym jajku. Każde jajko posypać odrobiną przypraw. Smażyć pod przykryciem około 5 minut. Białka jajek powinny się zsiąść, natomiast żółtka powinny pozostać półpłynne – coś na kształt jajek sadzonych.
- Po wierzchu danie posypać posiekanymi listkami świeżej natki pietruszki i kolendry. Podawać najlepiej na ciepło, od razu po przyrządzeniu.
Uwagi:
- Podawać z kawałkiem bagietki posmarowanej masłem czosnkowo – ziołowym.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku