Pizza Jalapeño. Pikantna pizza z papryczkami

Pizza Jalapeño. Pikantna pizza z papryczkami

Jeśli ktoś jest miłośnikiem ostrzejszych smaków to ten rodzaj pizzy powinien sprawdzić się idealnie. Jak sama nazwa wskazuje Pizza Jalapeño ma w składzie papryczki jalapeño. Pochodzą one z miasta Xalapa, położonego w Meksyku, gdzie miały miejsce pierwsze uprawy. Papryczki jalapeño należą do odmiany papryki chili i mogą mieć czerwony lub zielony kolor. Co znajdziemy na pizzy oprócz papryczek? Oczywiście sos pomidorowy, mozzarellę oraz szynkę.

Pizza Jalapeño. Pikantna pizza z papryczkami

5.0 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

270

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę jalapeño do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g mąki pszennej

  • 7 g drożdży instant

  • 150 ml letniej wody

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml passaty pomidorowej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 szczypta soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy jalapeño
  • 2 zielone papryczki jalapeño

  • 1/2 słodkiej zielonej papryki

  • 150 g sera mozzarella (startego)

  • 100 g szynki parmeńskiej (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy jalapeño
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Następnie rozsyp na cieście starty ser mozzarella. Jeśli przygotowujesz wersję z szynką, pokrój szynkę i rozsyp na serze.
  • Zieloną papryczkę jalapeño drobno pokrój w plasterki. Słodką zieloną paprykę pokrój w drobną kostkę. Rozsyp równomiernie po pizzy.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do temperatury 200C i włóż do niego pizzę. Piecz przez 15 minut, ale obserwuj stopień wypieczenia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*