Ten owoc może się dla każdego z nas okazać ciekawym dodatkiem do menu. Tamaryndowiec indyjski to moc składników odżywczych, dzięki którym nasz organizm może sprawniej funkcjonować, oraz wspaniały smak, dzięki czemu zdrowa dieta staje się ciekawsza i bardziej urozmaicona. Co warto wiedzieć na temat tego egzotycznego przysmaku?
Tamaryndowiec indyjski i jego właściwości
Owoc ten może się pochwalić niezwykle oryginalnym smakiem oraz ogromną wartością odżywczą. Tamaryndowiec swą formą przypomina spore strąki fasoli, których długość może dochodzić nawet do 16cm. Można je włączyć do swej diety jako samodzielną przekąskę lub pyszny dodatek do wielu potraw, można też z tamaryndowca przygotować pełen witamin sok.
Uprawiany głównie w Afryce, Azji oraz Ameryce Środkowej, staje się coraz bardziej popularnym produktem w polskich sklepach. Nic w tym dziwnego – roślina ta znana jest z niezwykłych właściwości, z czego bardzo chętnie korzysta i przemysł spożywczy (zobacz przepisy indyjskie), i medycyna naturalna. W jaki sposób ten dar natury może wpływać na nasze zdrowie?
Lecznicze właściwości tamaryndowca indyjskiego
Tamaryndowiec indyjski może pomagać nam w walce z licznymi przypadłościami. Wiadomo, że owoc ten jest jednym ze skuteczniejszych sposobów na rozwiązanie problemów z trawieniem. Owoce te są znanym i cenionym źródłem potasu, dzięki czemu mogą się stać pomocne przy problemach ze zbyt wysokim ciśnieniem.
Dzięki witaminie A, tamaryndowiec jest cennym wsparciem dla naszego wzroku, z kolei liczne przeciwutleniacze sprawiają, że zdrowa dieta z jego udziałem daje nam skuteczną ochronę przed wolnymi rodnikami. Tamaryndowiec indyjski pomaga nam też utrzymać skórę w dobrej formie, co jest zasługą licznych minerałów i witamin, znajdujących się w jego miąższu.
Tamaryndowiec to ciekawy i smaczny dodatek do menu – szczególnie dla tych, którzy chcą w naturalny sposób wspierać swe zdrowie. Owoc ten pomoże zadbać jednocześnie o piękny wygląd, a jego pozytywny wpływ na stan skóry oraz na sylwetkę może zaskoczyć niejednego z nas.