Przepis | Strona główna | Blog | Cukrzyca ciążowa. Co jeść, a czego unikać?
Cukrzyca ciążowa. Co jeść, a czego unikać?

Cukrzyca ciążowa. Co jeść, a czego unikać?

Cukrzyca ciążowa to choroba występująca u kobiet w ciąży, wynikająca z nietolerancji węglowodanów, która jest przyczyną wzrostu poziomu glukozy we krwi. Choroba ta wynika z zaburzeń gospodarki hormonalnej. Bardzo często występuje u kobiet, które przed zajściem w ciążę nie miały kłopotu z utrzymaniem prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Cukrzyca ciążowa. Co jeść, a czego unikać?

Dieta przy cukrzycy ciążowej

Dieta kobiety, u której stwierdzono cukrzycę ciążową, ma na celu nie tylko zabezpieczenie potrzeb rozwijającego się płodu, ale także utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne ciężarnej zależy przede wszystkim od masy ciała i wzrostu, ale także od aktywności fizycznej. Zbyt duży przyrost masy ciała u przyszłej mamy, może spowodować nadmierne wzrastanie płodu, więc powinna pamiętać o tym, aby przyrost kilogramów w ciąży był prawidłowy.
Ciężarna, u której stwierdzono cukrzycę, powinna zjadać około 6 posiłków dziennie. Ważne jest też spożywanie ich w regularnych porach.

Czego unikać przy cukrzycy ciążowej? – węglowodany (cukry proste)

Planując jadłospis, przyszła mama, powinna zwracać uwagę na indeks glikemiczny produktów, czyli wskaźnik, według którego można oszacować, jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi po upływie ok. 2-3 godzin od ich spożycia.

Ciężarna powinna zwrócić szczególną uwagę na węglowodany (sacharydy albo inaczej cukry), które dzielą się na: cukry proste, cukry złożone oraz te, które nie ulegają strawieniu (pektyny, błonnik). Najbardziej szkodliwe, dla chorej na cukrzycę ciążową kobiety, są cukry proste, czyli wszelkiego rodzaju słodycze. Produkty takie mają wysoki indeks glikemiczy i ich spożywanie prowadzi do bardzo szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Z diety należy wyeliminować soki owocowe, słodkie owoce (np. banany, winogrona) i słodziki zastępujące cukier.

Czego unikać przy cukrzycy ciążowej? – tłuszcze

Stosując dietę cukrzycową chora na cukrzycę powinna wyeliminować tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Produkty zakazane to: tłuste mięsa i wędliny oraz tłusty nabiał. Ważne jest także ograniczenie masła, majonezu, śmietany, żółtych serów, pełnego mleka. Ciężarna, w trosce o zdrowie swoje i dziecka, musi ograniczyć spożywanie potraw smażonych.

Co można jeść przy cukrzycy ciążowej? – węglowodany (cukry złożone)

Z diety nie należy eliminować węglowodanów złożonych, mających niski indeks glikemiczny. Korzystne jest spożywanie skrobi, która jest zawarta w pełnych ziarnach zbóż oraz w nasionach warzyw strączkowych. Inne bezpieczne produkty to: pieczywo gruboziarniste, graham, kasze, płatki owsiane, warzywa (szczególnie zielone).

Co można jeść przy cukrzycy ciążowej? – tłuszcze

30 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego powinny pokrywać tłuszcze zawarte w chudych serach i jogurtach naturalnych, mleku o zawartości tłuszczu 0,5 proc, oliwie z oliwek, oleju rzepakowym.

Cukrzyca ciążowa a białko w diecie

Produkty zwierzęce powinny stanowić połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Jaja, mięso i przetwory mleczne (zawierające jak najmniej tłuszczu) to doskonałe źródła białka. W nieograniczonej ilości ciężarna może spożywać chude mięso (np. drób, cielęcina) i ryby. Białko roślinne, zawarte w roślinach strączkowych (soja, groch, fasola, soczewica), to także bogate źródła białka.

Cukrzyca ciążowa to bardzo poważna choroba, więc niezwykle istotna jest obserwacja własnego organizmu poprzez mierzenie poziomu cukru we krwi glukometrem i prowadzenie dziennika, w którym przyszła mama będzie notować produkty jakie spożyła w ciągu dnia i zapisywać poziom cukru. Odpowiednie komponowanie posiłków, wysiłek fizyczny i samozaparcie dadzą satysfakcjonujący wynik poziomu cukru, a przyszła mama będzie spokojna o zdrowie swoje i nienarodzonego dziecka.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image