Figi pieczone z serem owczym

Figi pieczone z serem owczym

Nie przepadam za suszonymi figami, które jeszcze do niedawna były jedyną ogólnodostępną formą fig w naszych polskich sklepach. Na szczęście od niedawna, na przestrzeni kilku ostatnich lat, pojawiły się w sklepach świeże pękate owoce figowe. Figi są niezwykle wartościowymi owocami, zarówno pod względem wartości odżywczych jak i uniwersalnych możliwości wykorzystania ich w kuchni. Dzisiaj przygotowałam figi w wersji wytrawnej, na gorąco z piekarnika, z dodatkiem sera owczego długodojrzewającego, miodu i orzechów. Przepis jest bajecznie prosty, natomiast efekt smakowy przekąski wykwintny. Pieczone figi to przepis wyjątkowy, pasujący na romantyczny wieczór taki jak Walentynki lub Dzień Kobiet.

Ostatnio mieliśmy okazję spróbować polskiego, ekologicznego sera owczego od Romana Kluski, dlatego na blogu pojawiło się kilka przepisów z wykorzystaniem tegoż obłędnego specjału. Mleko owcze oraz wyroby z niepasteryzowanego mleka owczego mają cudowne walory zdrowotne. Owcze mleko zawiera znacznie więcej białka, dobrych kwasów tłuszczowych i wapnia od mleka krowiego. Mleko owcze warto włączyć do diety dzieci i nastolatków (z wyjątkiem niemowląt dla których tak bogate w białko mleko nie jest zalecane) ze względu na wspieranie kości w procesie wzrostu, wśród kobiet ciężarnych gdyż mleko owcze w diecie będzie dostarczało wartościowych składników dla rozwijającego się płodu, u osób narażonych na osteoporozę. Wskazać do stosowania mleka owczego jest oczywiście znacznie więcej, jednakże nie sposób wymienić je wszystkie tutaj. Możliwe że kiedyś napiszemy na ten temat bardziej rozbudowany wpis na naszym blogu.

Figi z serem długodojrzewającym i orzechami

Figi z serem długodojrzewającym i orzechami

5 z 2 głosy
Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

280

kcal

Ekskluzywna przystawka, wytrawna przekąska. Świeże figi zapieczone z owczym serem długodojrzewającym i orzechami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 6 6 świeżych fig

  • ser owczy długodojrzewający pokrojony w cienkie płaty

  • garść orzeszków ziemnych w miodzie

  • garść orzechów włoskich

  • 1 łyżka 1 płynnego miodu

  • 1 łyżka 1 soku z cytryny

  • 1 łyżka 1 oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni na grzanie góra dół. Przygotuj niewielkie naczynie żaroodporne w którym upieczesz wytrawną przekąskę.
  • Świeże figi ponacinaj na krzyż i delikatnie rozwiń je uwydatniając miąższ ze środka owoców. Do wnętrza każdej figi włóż płatki sera owczego, orzechy włoskie oraz fistaszki z miodzie (użyłam orzeszków ziemnych w miodzie firmy Felix).
  • W miseczce rozmieszaj miód z sokiem cytrynowym oraz olejem, dopraw do smaku niewielką ilością soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej figi.
  • Zapiecz w rozgrzanym piekarniku przez 10 – 15 minut. Podawaj najlepiej na gorąco.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*