Eleganckie ciasto tortowe z kremem kokosowym i dżemem z czerwonej porzeczki. Wilgotny biszkopt nasączony cukrowym ponczem, kwaśny dżem porzeczkowy i maślano – mleczny krem z wiórkami kokosowymi. Jasny biszkopt przełożony jasnym kremem. Ze względu na swój elegancki wygląd, ciasto cieszy się ogromnym powodzeniem w sezonie komunijnym.
Ciasto tortowe łabędzi puch z wiórkami kokosa
20
porcji30
min.30
min.260
kcalEleganckie ciasto biszkoptowe przełożone kremem kokosowym i dżemem porzeczkowym. Białe ciasto na Komunię i inne uroczystości.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- BISZKOPT
5 5 jajek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
170 g 170 drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki 2 cukru z prawdziwą wanilią
120 g 120 mąki pszennej
1 łyżeczka 1 mąki ziemniaczanej
- PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU
120 ml 120 przegotowanej, ostudzonej wody
2 łyżki 2 zwykłego cukru
2 łyżki 2 soku z cytryny
- KREM KOKOSOWY
750 ml 750 mleka
2 bułki 2 kajzerki
80 g 80 zwykłego cukru
100 g 100 drobnych wiórków kokosowych
200 g 200 masła w temperaturze pokojowej
- DO PRZEŁOŻENIA
250 g 250 dżemu porzeczkowego (najlepiej bez pesteczek)
100 g 100 wiórków kokosowych na posypkę, zarumienionych na patelni
Sposób przygotowania:
- BISZKOPT
- Jajka koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową. Na początku oddziel białka od żółtek. Same białka ze szczyptą soli ubij na sztywną, muszą być stojące. Do ubitych białek stopniowo, cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce drobnego cukru i cukru z wanilią. Po zużyciu całego cukru i rozpuszczeniu wyczuwalnych kryształków, dodawaj po 1 żółtku.
- Do puszystego koglu moglu dodaj przesianą przez sito mieszaninę mąki i mąki ziemniaczanej. Wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia, by nie utracić puszystości biszkoptowej masy.
- Masę przełóż do formy o wymiarach 25 x 30 centymetrów, wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni grzanie góra dół, piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Po ostudzeniu biszkopt przekrój na 2 równe blaty.
- KREM KOKOSOWY
- Do rondelka wlej 250 ml mleka wraz z cukrem i wiórkami kokosowymi, zagotuj.
- W międzyczasie do naczynia wlej pozostałą ilość mleka (500 ml), włóż potargane drobno kawałki kajzerek. Bułki namocz przez kilka minut, po czym całość zblenduj na gładko. Papkę przelej do rondelka z gotującym się mlekiem, podgrzewaj przez 3 minuty. Odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzyj na puszystą, jasną masę. Do ubitego masła stopniowo dodawaj po łyżce wystudzonej masy mlecznej (ważne by masło i masa mleczna miały zbliżoną do siebie temperaturę, inaczej mogą się zważyć).
- SKŁADANIE BISZKOPTU
- Dolny blat biszkoptu skrop cukrowym ponczem (w wodzie rozpuść cukier i sok z cytryny). Posmaruj całym dżemem z czerwonej porzeczki. Osobiście nie lubię dżemów z wyczuwalnymi pesteczkami owoców, dlatego sięgam po dżem bez pestek lub przecieram go najpierw przez drobne sitko.
- Na dżem wyłóż połowę kokosowego kremu i rozsmaruj równomiernie. Postaraj się nie pobrudzić kokosowego kremu od dżemu, każda warstwa powinna być wyraźnie oddzielona.
- Przykryj drugim blatem biszkoptu, również skrop go cukrowym ponczem. Wyłóż pozostałą część kokosowego kremu. Na wierzch wysyp wiórki kokosowe uprażone i zarumienione na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu.
- Ciasto łabędzi puch wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizzeWyjątkowe ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto ze śliwkami
Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką
Mini tarty z kremem patisierre i truskawkami
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami
Bardzo smacznie to wygląda, może się podobać dzieciom!