Należy wiedzieć, że istnieją dziesiątki przepisów różniących się proporcjami składników i przyprawami. Pomimo tego zasady przyrządzania bigosu os kilku stuleci pozostają niezmienione. Potrzebna jest więc kapusta kiszona i świeża (lub tylko kiszona), mięso, wędlina, suszone grzyby, śliwki, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, kminek, jałowiec, majeranek.
Dodatkowo korzystny jest też dodatek czerwonego wina. Warto też wiedzieć, że bigos dusi się długo i powoli, po wielokrotnym podgrzewaniu nabiera pełniejszego, bardziej wyrafinowanego smaku. Natomiast to ostatnie sprawia, że tradycyjny polski bigos może mieć problemy w Unii Europejskiej, przynajmniej w restauracjach, bowiem unijne przepisy zabraniają serwowania potraw wielokrotnie podgrzewanych.
Co ciekawe, warto wspomnieć, że w kuchni staropolskiej przyrządzano bigos bez kapusty, jednie z wielu gatunków posiekanych mięs zakwaszonych cytryną lub octem winnym. Znów początkowo kapustę dodawano, aby danie było po prostu tańsze. A smak okazał się tak wyborny, że bigos bez kapusty zwyczajnie nie istnieje. Sprawdź nasz przepis na bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty.