Czy jedzenie wzmacnia układ odpornościowy?

Czy jedzenie wzmacnia układ odpornościowy?

Posiadanie układu odpornościowego, który działa na wysokich obrotach ma znaczenie przez cały czas. Ale jest to najważniejsze w sezonie zimowym i grypowym lub gdy ludzie martwią się infekcjami wirusowymi. Być może przeczytałeś, że niektóre pokarmy są dobre dla wzmocnienia twojego układu odpornościowego, ale czy to prawda?

Ludzki układ odpornościowy ma dwa aspekty: wrodzony i nabyty (lub adaptacyjny). Wrodzony układ odpornościowy jest pierwszą linią obrony, która zaczyna działać od momentu narodzin, w oparciu o styl życia matki, gdy byłeś w łonie matki. Są to komórki, które zaczynają działać natychmiast walcząc z infekcjami. Jeśli system wrodzony nie jest w stanie wykonać pracy, po czterech do siedmiu dniach białe krwinki i białka – przeciwciała – skierowane na określony patogen zostaną zmobilizowane do walki z infekcją. To działanie układu odpornościowego może prowadzić do stanu zapalnego ciała, gorączki i innych niewygodnych reakcji.

Mimo to, jedzenie odpowiednich pokarmów może utrzymać lub poprawić funkcję odpornościową organizmu. Zdrowa dieta, wraz z innymi rzeczami, takimi jak sen i zarządzanie stresem, wszystkie te rzeczy przyczyniają się do tego solidnego układu odpornościowego. Jedz dietę zawierającą 80% pełnowartościowego jedzenia i unikaj nadmiaru cukru, który spowalnia funkcje odpornościowe. Dobra różnorodność pokarmowa i kolorowe rośliny będą kluczowym czynnikiem zdrowego jelit, ale nie rozpaczaj jeśli masz ochotę na coś słodkiego, raz na jakiś czas i w rozsądnych ilościach, słodycze nie są szkodliwe.

Dietetycy porównują ciało i układ odpornościowy do luksusowego importowanego samochodu. Niestety, niektórzy z nas traktują nasze samochody lepiej niż nasze ciała. Jeśli twój samochód jest samochodem luksusowym, nie możesz po prostu wlać zwykłego gazu do luksusowego samochodu. Chcesz w niego włożyć paliwo Premium.. To samo dotyczy twojego ciała. Oto, czego potrzebujesz, aby odpowiednio je napędzać.

Witamina A.

Dowody wskazują, że witamina A poprawia działanie układu odpornościowego. Kwas retinowy wspomaga wrodzony układ odpornościowy. Ponadto konieczne jest uformowanie komórek nabłonkowych i warstwy śluzowej, które działają jak bariery obronne w płucach i jelitach.

Najlepsze źródła: Karotenoidy znajdują się w roślinnych źródłach witaminy A, a retinoidy w żywności, takiej jak wątroba lub żółtka jaj. Olej z wątroby dorsza jest silnym źródłem tego ostatniego. Pomarańczowe lub złote potrawy, takie jak słodkie ziemniaki, marchew, żółtka jaj, melon kantalupa są bogate w witaminę A, ale podobnie jak szpinak i brokuły.

Kwas foliowy

Kwas foliowy, znany również jako witamina B9, pomaga wysyłać sygnały do komórek naturalnych zabójców, które mają kluczowe znaczenie dla odpowiedzi immunologicznej. Pomaga również w tworzeniu i naprawie DNA.

Najlepsze źródła: Soczewica i inne rośliny strączkowe, takie jak szparagi, są dobrym źródłem, podobnie jak zielone warzywa liściaste, takie jak brokuły, brukselka i buraki, a także wątroba wołowa i drobiowa.

Witamina C

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który ma wiele korzystnych właściwości dla organizmu. W artykule badawczym z 2017 roku, w którym zbadano wpływ witaminy C na odporność, stwierdzono, że wspiera ona ochronne komórki nabłonkowe i pracę komórek zabójczych. Ma to również kluczowe znaczenie dla pomocy komórkom odpornościowym zwanym makrofagami w oczyszczaniu zainfekowanych obszarów. Niedobór witaminy C powoduje upośledzoną odporność i wyższą podatność na infekcje.. Badanie wskazuje, że dieta bogata w witaminę C jest najlepszą ochroną.

Najlepsze źródła: wszystkie owoce cytrusowe, od cytryn i mandarynek po pomarańcze i grejpfruty, oferują wystarczającą ilość witaminy C. Podobnie owoce kiwi i szpinak, zarówno świeże, jak i mrożone.

Witamina D

Witamina D, czyli witamina słoneczna, ma kluczowe znaczenie dla optymalnej funkcji odpornościowej. W organizmie działa jak hormon, który sygnalizuje działania w komórkach i pomaga zwalczać wirusy i infekcje. Niski poziom witaminy D jest związany z wyższym odsetkiem posocznicy, MRSA i wirusowego zapalenia wątroby typu C. Ale kiedy ludzie mają co najmniej 30 ng / ml witaminy D we krwi, może zapobiec lub osłabić nasilenie zapalenia płuc i infekcji dróg oddechowych.

Obecnie trwają badania, czy suplementacja witaminą D może zmniejszyć nasilenie zakażeń COVID-19. Naukowcy mają nadzieję, że suplementacja D3 może poprawić szanse na przeżycie dla Afroamerykanów i osób starszych w domach opieki, które często mają niedobór witaminy D i są szczególnie narażone.

Najlepsze źródła: Łosoś, inne tłuste ryby i żółtka jaja oferują niewielkie ilości witaminy D. Ekspozycja na słońce jest łatwym sposobem syntezy witaminy D, chyba że masz ciemną skórę, więc suplementy D3 są kluczowe.

Witamina E

Ten składnik odżywczy działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniem oraz wspierając tworzenie i działanie limfocytów T, rodzaju białych krwinek ważnych dla układu odpornościowego. Chociaż niedobór występuje rzadko, wykazano, że suplementacja witaminy E powyżej obecnych zaleceń dietetycznych poprawia funkcję układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko infekcji, szczególnie u osób starszych.

Najlepsze źródła: migdały, nasiona słonecznika i większość nasion jest bogata w witaminę E. Znajdziesz ją również w awokado, szpinaku, mango, dyni piżmowej i olejach kuchennych.

Cynk

Cynk jest mikroelementem, który znajduje się w musujących napojach witaminowych i sprayach do gardła, ponieważ istnieją dowody na to, że pomaga ludziom szybciej zregenerować się po przeziębieniu.

Najlepsze źródła: naturalnie znajdziesz cynk w fasoli, rośliny strączkowe, takie jak soczewica, oraz szereg orzechów, od migdałów i orzeszków ziemnych po nasiona dyni. Tłuste ryby, takie jak łosoś i makrela, są również dobrym źródłem cynku.

Selen

Selen jest śladowym minerałem, podobnie jak cynk, ale jest mniej znany. Selen jest wymagany przez białka zwane selenoproteinami, które pomagają uruchomić odpowiedź immunologiczną w walce z atakującymi zarazkami lub wirusami. Ale zapewnia również, że reakcja nie jest zbyt gwałtowna, co może powodować zapalenie i uszkodzenie komórek.

Najlepsze źródła: „Głównym źródłem selenu w każdej przyzwoitej ilości są orzechy brazylijskie. Ryby, kurczak i szynka również mają niewielkie ilości selenu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*