Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe
Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe

Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe

Jest coś takiego, co zawsze będzie nam się kojarzyło ze świętami. Ich zapach nieodzownie zwiastuje święta. Tak, mowa tu o piernikach świątecznych, bez których nie wyobrażamy sobie świąt.

Istnieje wiele przepisów na świąteczne pierniczki. Niektóre prostsze inne trudniejsze. Szybsze i wymagające pracy. Tutaj jednak skupiliśmy się na prostym przepisie na pierniki świąteczne. Gwarantujemy, że wyjdą doskonale i zasmakują całej rodzinie. A ich aromat unosić się będzie w mieszkaniu przez całe święta.

Pierniczki w przepisie mają dziurkę (robioną słomką) aby łatwo można było je zawiesić na choince. Oczywiście jeśli nie masz w planie wieszać ich na świątecznym drzewku to możesz pominąć robienie dziurki. W przepisie tym skorzystaliśmy także z gotowej polewy lukrowej do dekoracji – ale jeśli masz taką ochotę, możesz polewę wykonać samodzielnie (na dole podajemy przepis jak to zrobić).

Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ŚwiąteczneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

320

kcal

Przedstawiamy nasz sprawdzony przepis na świąteczne pierniki. Jest to najprostszy przepis na pierniczki świąteczne. Prostota jest tu jednak zaletą, gdyż jak doskonale wiemy, tradycyjne dania to proste dania.

Składniki:

  • 1/4 szklanki naturalnego miodu

  • 80 g masła

  • 1 jajko rozmiar L

  • 1/2 szklanki cukru brązowego

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka czubata kakao o niskiej zawartości tłuszczu (DecoMorreno)

  • gotowy lukier do dekoracji (lub wykonaj samodzielnie)

  • Składniki na lukier
  • 200 g cukru pudru

  • 5 łyżek wody lub soku z cytryny (jeśli chcesz mieć smak cytrynowy)


Sposób przygotowania:

  • Miód, masło i cukier podgrzewamy mieszając, do czasu aż cukier się stopi. Ostudźmy.
  • Dodajmy pozostałe składniki i wyróbmy ciasto.
  • Następnie porcje ciasta wałkujmy na stolnicy lekko podsypując mąką.
  • Z placków o grubości około 3 mm wykrawajmy kształty ciastek. Słomką do napojów w każdym ciastku wytnijmy otworek do powieszenia na choince (jeśli chcemy wieszać).
  • Pierniczki pieczmy około 8-9 minut czasu w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Zimne pierniczki udekorujmy barwnymi lukrami. Pozostawmy do zastygnięcia lukru.
  • Jeśli chcemy powiesić na choince, to przewleczmy przez dziurkę sznurek bądź tasiemkę i możemy wieszać.
  • Wykonanie lukru do dekoracji
  • Cukier puder przesiej przez sitko. Dodawaj po łyżce wody lub soku z cytryny i ucieraj lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania pierniczków.

Uwagi:

  • Porada – jeżeli podczas zagniatania ciasto wyda nam się zbyt sypkie, dodajmy wtedy jeszcze odrobinę miodu, aby dobrze związał składniki. Należy też wiedzieć, że ciasto na pierniczki lepiej się wałkuje, jeżeli zostanie schłodzone. Ciasto o temperaturze pokojowej lepi się do wałka i stolnicy. Warto dodać, że grubsze pierniczki po upieczeniu są bardziej miękkie. Pierniczki powinno się przechowywać w zamknięciu, aby skruszały.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*