Czym się od siebie różnią Dripper i French Press?

Czym się od siebie różnią Dripper i French Press?

Akcesoriów do parzenia kawy jest wiele. Do jednych z prostszych produktów można zaliczyć Dripper i French Press. Te urządzenia szczególnie doceniane są przez miłośników mocnej kawy. Jednak warto wiedzieć, że różnią się od siebie sposobem parzenia, a także smakiem przyrządzanego naparu.

Miłośnicy kawy doceniają ten napar za niepowtarzalny smak i aromat. Jednak na smak kawy nie wpływa tylko użyty rodzaj ziaren, ale również sposób jej parzenia. Do jednych z prostszych i mniej kosztownych akcesoriów do parzenia zalicza się Dripper i French Press. Oba produkty mają wiele cech wspólnych i są chętnie wykorzystywane w domowym zaciszu. Jednak różnią się od siebie i każdy musi sam zdecydować, który sposób woli.

Ciemna aromatyczna kawa na wyciągnięcie ręki

Zarówno jedna, jak i druga metoda parzenia charakteryzuje się prostotą wykonania i szybkością. Wystarczy parę minut, by mieć mocną kawę jak z kawiarni. Do przyrządzenia wystarczy Dripper lub French Press w zależności od upodobań, wrzątek i zmielone ziarna kawy. Należy także pamiętać, aby zaopatrywać się tylko w dobrej jakości ziarna, które można znaleźć m.in. w sprawdzonych sklepach internetowych takich jak mottcoffee.eu bądź stacjonarnie. Tylko w ten sposób można osiągnąć wyjątkową głębię smaku zaparzonej kawy. 

Dripper

To zaparzacz przelewowy przypominający kształtem stożek. Do parzenia kawy wykorzystywane są filtry jednorazowe lub wielokotnego użytku. Do Drippera wkłada się filtr, wsypuje kawę i stawia na filiżance bądź dzbanku. Następnie nalewa się wodę i czeka, aż przepłynie przez zmielone ziarna. Napar powoli skrapla się do wybranego naczynia, dzięki czemu otrzymuje się wyrazisty, lekki napar o lekkiej kwasowości. 

French Press

To nic innego jak zaparzacz do kawy z tłokiem zakończonym sitkiem. Może być w wersji szklanej lub ceramicznej. Dzięki niemu w prosty sposób można przyrządzić pyszną kawę bez fusów. Wystarczy wsypać swoją ulubioną zmieloną kawę, zalać gorącą wodą i poczekać aż się zaparzy. Następnie za pomocą tłoka oddzielić kawę od fusów i gotowe. Otrzymany napar jest mocny, aromatyczny, ale również kremowy i gęsty. Można go kontrolować za pomocą ilości wsypanych ziaren. 

Dripper i French Press — różnice

Zarówno French Press, jak i Dripper mają wiele cech wspólnych takich jak stosunkowo niski koszt zakupu, szybkość i prostota wykonania, a także mocny aromatyczny napar. Jednak różnią się także od siebie pod wieloma względami. Należy to wziąć pod uwagę, wybierając konkretny produkt. Przede wszystkim różnią się sposobem parzenia, do którego wykorzystuje się filtr lub sitko. W przypadku sitka fusy mogą przedostawać się do kawy, podczas gdy w filtrze nie trzeba się tym obawiać. Ponadto oba sposoby parzenia wymagają innej grubości zmielonych ziaren. W przypadku zaparzacza tłokowego należy używać grubo zmielonych ziaren, w przelewowym średnio zmielonych. Dodatkowo French Press dostępny jest w różnych rozmiarach, dzięki czemu umożliwia zaparzenie różnej ilości kawy w zależności od potrzeb.

Również napar w obu przypadkach różni się od siebie smakiem i konsystencją. French Press oferuje kawę bardziej gęstą i mocniejszą, która w niektórych przypadkach może się okazać za mocna. Za to Dripper oferuje lżejszą i delikatniejszą wersję naparu. Z tego też powodu warto zastanowić się przed zakupem, jaki produkt bardziej będzie spełniał oczekiwania. Niemniej jednak i jeden i drugi zaparzacz cieszy się dużą popularnością wśród miłośników kawy. 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*