Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę ze szkodliwego wpływu cukru na zdrowie. Poza próchnicą, otyłością czy nadpobudliwością biały cukier przyczynia się do zakwaszenia organizmu, niszczy błonę śluzową jelit, zaburza procesy trawienia oraz uzależnia. Dlatego warto zastanowić się nad ograniczeniem lub wyeliminowaniem tego produktu z naszej kuchni.
Rezygnacja z cukru nie oznacza jednak rezygnację z słodkiej herbaty czy innych słodkich łakoci. Rynek oferuje wiele zamienników białego cukru. Jestem z nich jest stewia – roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Roślina ta jest 200 krotnie słodsza od cukru, a jednocześnie praktycznie pozbawiona kalorii. Jej niewielka ilość odpowiada szklance cukru. Na rynku stewia dostępna jest w postaci świeżej, suszonej bądź sproszkowanej. W sklepach dostępne są również tabletki oraz płyny ze stewią.
Innym zdrowszym sposobem na słodzenie potraw jest dodawanie do nich ksylitolu – cukru wytwarzanego z kory brzozy. Ma on o 40 procent mniej kalorii niż zwykły cukier. Poza tym ma niższy indeks glikemiczny. Dlatego ksylitol zalecany jest dla cukrzyków. Poza słodkim smakiem ma również korzystny wpływ na organizm. Ksylitol zapobiega zakwaszeniu organizmu, przeciwdziała osteoporozie, poprawia odporność organizmu oraz wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową. Słodkość ksylitolu jest porównywalna do słodkości cukru oraz podobnie jak cukier jego smak utrzymuje się w różnych temperaturach.
Innym popularnym zamiennikem cukru jest syrop klonowy. Jest naturalny (nierafinowany) oraz zawiera więcej magnezu, ryboflawiny, cynku, wapnia i potasu niż inne cukry. Jest cukrem zdrowszym od powszechnie stosowanego białego cukru, jednak ma duża wartość kaloryczną. Dlatego trzeba to stosować z umiarem. Znanym sposobem na słodzenie potraw jest dodawanie do nich miodu. Co prawda miód ma wysoką wartość kaloryczną, ale poza tym wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo, magnes czy potas oraz witaminy z grupy B.
Innym, zdrowszym substytutem cukru jest syrop z agawy. Produkowanej w Meksyku z kaktusa rodzaju Agave. Zawiera fruktozę – cukier prosty, który przyswaja się przez organizm dużo wolniej niż glukoza czy sacharoza. Ponadto, zawiera duże ilości inuliny- naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory układu pokarmowego, obniża cholesterol oraz lipidów, a także wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Dodatkowo, nektar z agawy ma niski indeks glikemiczny.
Jest wiele sposób na zmniejszenie ilości białego cukru w diecie, co nie musi być jednoznaczne z rezygnacją ze słodkich dań. Cukier zastąpić można m.in: syropem z daktyli, suszonymi owocami, lukrecją, słodami ryżowymi lub jęczmiennymi. Duży wybór zdrowych zamienników cukru jest duży. Dostosowany zarówno dla osób na diecie odchudzającej, jak i cukrzycowej. Na pewno każdy znajdzie idealne rozwiązanie dla siebie.