Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Chatka Puchatka z galaretką
Chatka Puchatka z galaretką

Chatka Puchatka z galaretką

Serniki, serniczki ja wszystkie was wielbię i darzę swoim uzależnieniem 😀 Zarówno serniki pieczone jak i te na zimno, serniki z galaretką, z owocami. Chatka Puchatka to rodzaj serniczka bez pieczenia, przygotowanego na maślanych herbatnikach. Nazywany jest też czasem sernikowym domkiem lub chatką Baby Jagi. Tym razem przygotowałam go z wyjątkową niespodzianką w środku, mianowicie z owocową galaretką ukrytą wewnątrz sernikowej chatki. Całość pokrywa jedwabiście aksamitna polewa kakaowa, dzięki czemu deser smakuje bajecznie.

Sernikowa chatka na herbatnikach z galaretką

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

8

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

290

kcal

Sernikowa Chatka na herbatnikach, bez pieczenia. W środku serowego domku znajduje się niespodzianka w postaci owocowej galaretki.

Składniki:

  • CHATKA PUCHATKA
  • 2 dużę opakowania maślanych herbatników Leibniz (36 sztuk herbatników)

  • 600 g twarogu sernikowego Włoszczowa

  • 100 g miękkiego masła

  • 100 g cukru pudru

  • 3 łyżki ciemnego kakao

  • 1/2 opakowania czerwonej galaretki (poziomka, truskawka lub wiśnia)

  • POLEWA KAKAOWA
  • 50 g margaryny Kasia

  • 60 g cukru pudru

  • 2 łyżki mleka

  • 30 g ciemnego kakao

  • wiórki kokosowe


Sposób przygotowania:

  • CHATKA PUCHATKA
  • Połowę opakowania galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody. Przelej do płaskiego pojemniczka, zostaw do schłodzenia, a następnie do całkowitego stężenia w lodówce.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodaj mielony twaróg sernikowy. Możesz samodzielnie 3-krotnie zmielić twaróg półtłusty w kostce lub użyć sera sernikowego z wiaderka. Warto zwrócić uwagę by taki twaróg z wiaderka nie był za rzadki. Z mojego doświadczenia najlepiej sprawdza się twaróg w wiaderku lub pudełeczku z Wielunia, ewentualnie wiaderko z Piątnicy. Masło z serem zmiksuj do połączenia.
  • Masę podziel na 2 części – 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodaj ciemne kakao i zmiksuj do połączenia i zniwelowania smug.
  • Na papierze do pieczenia ułóż połowę herbatników, czyli 18 sztuk. Rozsmaruj na nich równomiernie kakaową część masy. Przykryj kolejnymi, pozostałymi herbatnikami.
  • Na środkowym rzędzie herbatników rozsmaruj część białej masy, ułóż na niej rządek stężałej galaretki pokrojonej w paski. Przykryj pozostałą częścią twarogu.
  • Dwa przeciwległe boki herbatników złóż do środka formując w ten sposób trójkątny domek. Owiń folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  • POLEWA KAKAOWA
  • W rondelku umieść margarynę, podgrzewaj aż tłuszcz się rozpuści. Zdejmij z palnika i na tym etapie dodaj ciemne kakao, cukier puder i mleko, energicznie wymieszaj rózgą kuchenną zapobiegając powstaniu grudek.
  • Polewę kakaową wylej na wierzch stężałej Chatki Puchatka. Posyp wiórkami kokosa.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*