Przepis | Strona główna | Blog | Danie wigilijne. Czyli polski karp nad karpie
Danie wigilijne. Czyli polski karp nad karpie

Danie wigilijne. Czyli polski karp nad karpie

Święta Bożego Narodzenia, to jedne z największych Świąt katolickich. To też najbardziej rodzinne Święta, na które zjeżdża się rodzina mieszkająca na co dzień poza domem rodzinnym.

Najbardziej uroczystym dniem jest Wigilia i Boże Narodzenie. Na wieczerzę wigilijną czekają z utęsknieniem nie tylko dzieci, które liczą na prezenty pod choinkowe. Ale nastrój oczekiwania na narodzenie Bożego Dziecięcia udziela się także dorosłym. Wszyscy z entuzjazmem włączają się w świąteczne przygotowania.

Gdy dom już wysprzątany, to wówczas czas na ubieranie choinki i przygotowanie wigilijnych i świątecznych potraw.

Do najbardziej znanych potraw wigilijnych należą ryby. Można je przyrządzać na wiele sposobów i podawać nie tylko na wigilii, ale także podczas Świąt. Zazwyczaj to one cieszą się w Święta największym powodzeniem, podobnie jak i inne potrawy, które pozostały z wigilijnej kolacji.

Najbardziej znaną słodkowodną rybą, która według polskiej tradycji zawsze gości na wigilijnym stole jest karp. Zazwyczaj jest on smażony. Ale może być także przygotowywany w galarecie, czy podawany w warzywach.

Wartość odżywcza karpia.

  • Mięso z karpia posiada dużą zawartość witamin A, D, oraz witaminy B1, B6, B12.
  • Zawiera także kwas foliowy, który jest niezbędny dla organizmu, a szczególnie ważny w okresie ciąży.
  • Oprócz tego mięso z karpia zawiera wiele wartościowych minerałów, jak: wapń, żelazo, potas, sód, fosfor.
  • Powszechnie wiadomo, iż kwas Omega 3, który znajduje się w mięsie rybim jest niezbędny dla zdrowia człowieka, a więc dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Szczególnie duże znaczenie kwas Omega 3 posiada dla naszego układu nerwowego, ale także dla układu krążenia, czy utrzymania prawidłowego poziomu cukru w organizmie.

Jakie karpie są najlepsze do konsumpcji ?

Najbardziej wartościowe są karpie, które nie były tuczone w błyskawiczny tempie, lecz rosły powoli. Wartość ich zależy również od rodzaju karmy. Najlepiej, gdy ryba jest karmiona naturalną paszą przez kilka sezonów.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*