Święta Bożego Narodzenia, to jedne z największych Świąt katolickich. To też najbardziej rodzinne Święta, na które zjeżdża się rodzina mieszkająca na co dzień poza domem rodzinnym.
Najbardziej uroczystym dniem jest Wigilia i Boże Narodzenie. Na wieczerzę wigilijną czekają z utęsknieniem nie tylko dzieci, które liczą na prezenty pod choinkowe. Ale nastrój oczekiwania na narodzenie Bożego Dziecięcia udziela się także dorosłym. Wszyscy z entuzjazmem włączają się w świąteczne przygotowania.
Gdy dom już wysprzątany, to wówczas czas na ubieranie choinki i przygotowanie wigilijnych i świątecznych potraw.
Do najbardziej znanych potraw wigilijnych należą ryby. Można je przyrządzać na wiele sposobów i podawać nie tylko na wigilii, ale także podczas Świąt. Zazwyczaj to one cieszą się w Święta największym powodzeniem, podobnie jak i inne potrawy, które pozostały z wigilijnej kolacji.
Najbardziej znaną słodkowodną rybą, która według polskiej tradycji zawsze gości na wigilijnym stole jest karp. Zazwyczaj jest on smażony. Ale może być także przygotowywany w galarecie, czy podawany w warzywach.
Wartość odżywcza karpia.
- Mięso z karpia posiada dużą zawartość witamin A, D, oraz witaminy B1, B6, B12.
- Zawiera także kwas foliowy, który jest niezbędny dla organizmu, a szczególnie ważny w okresie ciąży.
- Oprócz tego mięso z karpia zawiera wiele wartościowych minerałów, jak: wapń, żelazo, potas, sód, fosfor.
- Powszechnie wiadomo, iż kwas Omega 3, który znajduje się w mięsie rybim jest niezbędny dla zdrowia człowieka, a więc dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Szczególnie duże znaczenie kwas Omega 3 posiada dla naszego układu nerwowego, ale także dla układu krążenia, czy utrzymania prawidłowego poziomu cukru w organizmie.
Jakie karpie są najlepsze do konsumpcji ?
Najbardziej wartościowe są karpie, które nie były tuczone w błyskawiczny tempie, lecz rosły powoli. Wartość ich zależy również od rodzaju karmy. Najlepiej, gdy ryba jest karmiona naturalną paszą przez kilka sezonów.