Przepis | Strona główna | Blog | Dlaczego warto jeść kalarepę?
Dlaczego warto jeść kalarepę?

Dlaczego warto jeść kalarepę?

Kalarepa to smaczne warzywo, które dla wielu z nas może się okazać rewelacyjnym dodatkiem do menu. Powodów, dla których warto po nie sięgnąć, jest sporo, a im prędzej to zrobimy, tym lepiej dla nas. Co warto wiedzieć na temat kalarepy i jej wartości odżywczej? W jaki sposób zdrowa dieta z takim dodatkiem może wpływać na ogólny stan naszego zdrowia?

Dlaczego warto jeść kalarepę?

Kalarepa jest bardzo dobrym źródłem witamin oraz składników odżywczych, bez których nasz organizm nie jest w stanie radzić sobie z codziennymi wyzwaniami. Duża wartość odżywcza sprawia, iż warzywo to świetnie sprawdza się w dietach przeznaczonych dla pacjentów z konkretnymi schorzeniami, jest też popularnym dodatkiem do tych diety, które mają wspierać walkę ze zbędnymi kilogramami. Co znajduje się w kalarepie?

Wiadomo, że warzywo to jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, wiadomo też, że nie brak w niej witaminy E oraz witamin z grupy B. Wapń, żelazo, magnez i potas – to najważniejsze składniki mineralne, z jakimi można się tu spotkać. W kalarepie znajduje się też sporo błonnika, dzięki któremu można zadbać o przewód pokarmowy i uniknąć wielu problemów z trawieniem. W kalarepie nie brak też luteiny, bardzo ważnej dla zdrowych oczu, oraz chlorofilu, dzięki któremu nasz organizm jest szybciej i sprawniej oczyszczany ze szkodliwych toksyn. Kalarepa może być też z powodzeniem wykorzystywana w profilaktyce anemii oraz chorób nowotworowych. Zdrowa dieta z takim warzywem pomoże nam też w walce z bakteriami, sprawdzi się też w chwili, gdy chcemy się skuteczniej chronić przed wrzodami żołądka.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*