Przepis | Strona główna | Blog | Dlaczego warto spożywać truskawki?
Dlaczego warto spożywać truskawki?

Dlaczego warto spożywać truskawki?

Pomimo tego, że sezon truskawkowy już dawno za nami, warto poznać parę faktów o tych smacznych owocach. Kto wie? Może właśnie to, czego się za chwilę dowiesz sprawi, że wiosną zdecydujesz się na zakup sadzonek do swojego ogrodu. Nie ma bowiem nic lepszego, niż owoce z własnej uprawy.

Dlaczego warto spożywać truskawki?

Bogactwo cennych składników

Truskawki, oprócz doskonałego smaku i aromatu oraz apetycznego wyglądu, posiadają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Ich spożywanie działa korzystnie na nasze zdrowie oraz wygląd. Wymieńmy kilka największych zalet tych owoców.

  1. Pierwsza informacja może być zaskakująca. Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Porcja 100 g dostarcza aż 60 mg tej witaminy, co stanowi dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej. Z kolei witamina C nie tylko wspomaga naszą odporność, ale również jest przeciwutleniaczem hamującym działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za starzenie się skóry. Ponadto pomaga we właściwym wchłanianiu się żelaza i wapnia, a także wspomaga produkcję kolagenu, dzięki któremu skóra jest jędrna i elastyczna, a rany szybciej się goją.
  2. Truskawki zawierają także witaminy z grupy B (w tym B1 i B2) oraz witaminy A, E i PP. Ta ostatnia, zwana też niacyną lub witaminą B3, pozytywnie wpływa na układ nerwowy (w tym ogólnie poprawia samopoczucie) oraz układ krwionośny (m.in. uczestniczy w procesach tworzenia czerwonych krwinek, regulacji poziomu cholesterolu i cukru we krwi), a także pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji skóry.
  3. W truskawkach znajdziemy całą wyliczankę ważnych mikroelementów, a wśród nich wapń i fosfor, które m.in. wzmacniają zęby i kości oraz dobrze wpływają na pracę mięśni. Oprócz tego mamy magnez i mangan. Wysoka zawartość żelaza pomaga natomiast chronić się przed anemią, a przy tym wzmacnia organizm oraz korzystnie działa na skórę i włosy.
  4. Co istotne, truskawki zawierają kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ale nie tylko. Kwas foliowy jest jedną z tych substancji, których nasz organizm nie potrafi samodzielni wytworzyć. Dlatego też tak istotnym jest dostarczanie go w pożywieniu.
  5. Enzym zwany bromelainą wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, pomagając m.in. przy gojeniu się ran oraz w przypadkach opuchlizn i obrzęków. Jest wykorzystywany przy infekcjach górnych dróg oddechowych oraz przy leczeniu problemów z trawieniem. Wspomaga wchłanianie aminokwasów oraz jest pomocna w procesie odchudzania.
  6. Truskawki są odpowiednia dla osób zmagających się z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a ponadto obniżają kwasowość moczu, przez co warto je włączyć do diety przy dolegliwościach ze strony nerek i wątroby oraz przy kamieniach moczowych i żółciowych.

Wykorzystanie truskawek

O pysznych dżemach, domowych kompotach oraz wypiekach z ich wykorzystaniem chyba nie trzeba tutaj przypominać. Jak jeszcze są wykorzystywane truskawki? Po pierwsze – w kosmetyce, gdzie są istotnym składnikiem przy produkcji kosmetyków o właściwościach przeciwzmarszczkowych i przeciwbakteryjnych, a także przeznaczonych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się. Są też składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia. Truskawki (w tym ich liście) stosuje się przy leczeniu przeziębień, anemii, niedokrwistości oraz kamicy nerkowej. Są też pomocne przy leczeniu ran. Oczywiście nie trzeba tutaj polegać tylko i wyłącznie na produktach drogeryjnych i aptecznych. Samodzielnie możemy przyrządzić np. napar z liści lub wykonać domową maseczkę.

Napar z liści truskawek

Potrzebujemy ok. 15 zdrowych listków. Zalewamy je szklanką gorącej wody i odstawiamy na 10 min. Napar można pić lub płukać nim gardło.

Domowa maseczka z truskawek

Będzie doskonałym ratunkiem dla skóry zmęczonej, potrzebującej rozświetlenia. Wystarczy tylko rozgnieść truskawki, dodać do nich odrobinę soku z cytryny i nałożyć na twarz. Taką maseczkę należy stosować raz w tygodniu.

Jeśli zmagamy się z cerą tłusta i trądzikową – truskawki również pomogą. Owoce rozgniatamy i łączymy z ubitym białkiem jajka, a następnie nakładamy na twarz na ok. 20 min. Truskawki odżywią skórę, a białko korzystnie wpłynie na poszerzone pory i pomoże w stabilizacji pracy gruczołów łojowych.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*