Przepis | Strona główna | Dania główne | Kotleciki siekane z pieczarkami, kukurydzą i mozzarellą
Kotleciki siekane z pieczarkami, kukurydzą i mozzarellą

Kotleciki siekane z pieczarkami, kukurydzą i mozzarellą

Kotleciki siekane z piersi kurczaka to pomysłowy wariant na przygotowanie mięsa kurczaka inaczej. Drobno posiekane w kosteczkę piersi kurczaka, tarta mozzarella, słodka i soczysta kukurydza oraz pieczarki po zmieszaniu z ciastem przypominającym ciasto naleśnikowe – z jajek i mąki, pozwalają na stworzenie wykwintnych smażonych placuszków. Wyglądem kojarzą się z plackami ziemniaczanymi albo placuszkami cukiniowymi. Ich największą zaletą poza smakiem jest to, że zarówno na gorąco jak i na zimno świetnie smakują. Zdarzało mi się serwować je na obiad z ziemniaczkami czy frytkami, ale też zdarzało się przygotowywać z nimi świeże bułki na drugie śniadanie.

Kotleciki siekane z piersi kurczaka

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

12

kotecików
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

210

kcal

Kotleciki siekane z piersi kurczaka z dodatkiem pieczarek, słodkiej kukurydzy i tartej mozzarelli. Przepyszny pomysł na mięso z kurczaka.

Składniki:

  • 2 niewielkie filety z piersi kurczaka

  • pół puszki słodkiej kukurydzy (najlepiej Bonduelle)

  • 10 kapeluszy pieczarek

  • 150 g żółtej mozzarelli drobno startej

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • sól i mielony pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Filety z piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę (około 0,5 cm x 0,5 cm), im drobniejsza tym mięso szybciej się usmaży. Pieczarki pokrój w plasterki, kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Kurczaka, pieczarki, kukurydzę i tartą mozzarellę przełóż do miski. Wbij całe jajka, wsyp mąkę, dodaj sól i pieprz. Masę wymieszaj łyżką.
  • Na patelni z nieprzywierającą powłoką podgrzej niewielką ilość tłuszczu. Łyżką nakładaj niewielkie placuszki (1 czubata łyżka przypadająca na 1 kotlecik), spłaszczaj je jak placki ziemniaczane. Smaż na rumiano z obu stron.
  • Usmażone kotleciki siekane układaj na ręczniku papierowym, odsączając je z nadmiaru tłuszczu. Zajadaj na ciepło lub na zimno. Możesz podawać je w formie obiadu z ziemniaczkami lub frytkami lub jako dodatek na kanapkę.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Kotleciki siekane są smaczne zarówno na gorąco zaraz po usmażeniu, jak i na zimno. W wersji po wystudzeniu możesz przygotować z nimi w roli głównej kanapki.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image