Domowy kompot z wiśni

Domowy kompot z wiśni

Domowy kompot można przygotować z niemal wszystkich owoców, możemy wybrać nasze ulubione smaki lub spróbować czegoś zupełnie nowego. Przygotowanie domowego kompotu wcale nie jest trudne, choć gdy robimy to po raz pierwszy, pewnie może nas nieco przerażać. Należy jedynie pamiętać o kilku podstawowych radach: przede wszystkim słoiki na kompot muszą być wyparzone, ponadto ważnym etapem przygotowywania kompotu jest właściwa pasteryzacja słoików, w których znajdą się owoce.

Domowy kompot z wiśni

Domowy kompot z wiśni

5 z 1 głos
Danie: KompotKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

150

kcal

Nie ma chyba nic bardziej swojskiego niż domowy kompot z wiśni. Smak niedzielnych obiadów z dzieciństwa i smak lata u babci na wsi.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 wiśni

  • 500 ml 500 wody

  • 200 g 200 cukru

Sposób przygotowania:

  • Przygotowania zaczynamy od wydrylowania wiśni. Najłatwiej zrobić to przy użyciu drylownicy. Ponadto możemy zostawić kilka owoców z pestkami dla zachowania lepszego smaku.
  • Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i zagotowujemy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotujemy jeszcze przez minutę.
  • Słoiki wyparzamy, osuszamy i zalewamy przygotowanym przed chwilą gorącym syropem. Wkładamy do słoików wiśnie.
  • Zamykamy słoiki i pasteryzujemy: wstawiamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości dwóch trzecich słoików i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*