Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Domowy kompot z wiśni
Domowy kompot z wiśni

Domowy kompot z wiśni

Domowy kompot można przygotować z niemal wszystkich owoców, możemy wybrać nasze ulubione smaki lub spróbować czegoś zupełnie nowego. Przygotowanie domowego kompotu wcale nie jest trudne, choć gdy robimy to po raz pierwszy, pewnie może nas nieco przerażać. Należy jedynie pamiętać o kilku podstawowych radach: przede wszystkim słoiki na kompot muszą być wyparzone, ponadto ważnym etapem przygotowywania kompotu jest właściwa pasteryzacja słoików, w których znajdą się owoce.

Domowy kompot z wiśni

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: KompotKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

8

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

150

kcal

Nie ma chyba nic bardziej swojskiego niż domowy kompot z wiśni. Smak niedzielnych obiadów z dzieciństwa i smak lata u babci na wsi.

Składniki:

  • 1 kg wiśni

  • 500 ml wody

  • 200 g cukru

Sposób przygotowania:

  • Przygotowania zaczynamy od wydrylowania wiśni. Najłatwiej zrobić to przy użyciu drylownicy. Ponadto możemy zostawić kilka owoców z pestkami dla zachowania lepszego smaku.
  • Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i zagotowujemy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotujemy jeszcze przez minutę.
  • Słoiki wyparzamy, osuszamy i zalewamy przygotowanym przed chwilą gorącym syropem. Wkładamy do słoików wiśnie.
  • Zamykamy słoiki i pasteryzujemy: wstawiamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości dwóch trzecich słoików i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image