Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Dwukolorowe ciasto zeberka
Dwukolorowe ciasto zeberka

Dwukolorowe ciasto zeberka

Zeberka to ciasto bardzo popularne wśród ludzi, którzy nie chcą za długo stać nad ciastem. Wystarczy mieć mikser oraz 40 minut na „dopilnowanie” ciasta w piekarniku. Deser ten można wykonywać z dziećmi, gdyż nie wymaga dużo pracy, a zrobienie masy nie jest skomplikowane. Ciasto to przypomina suchą babkę, którą ze smakiem można zajadać do kawy lub herbaty. Nie jest za słodkie, nie jest za ciężkie. Jedno z prostszych ciast.

Zeberka – szybka babka z ciemnym kakao

5 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

15

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

200

kcal

Błyskawicznie szybkie i proste ciasto. Zeberka to dwukolorowe ciasto przypominające biało czarną pasiastą babkę.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 jajka wielkości M

  • 200 g 200 białego cukru

  • 300 g 300 mąki pszennej

  • 8 g 8 proszku do pieczenia

  • 30 g 30 ciemnego kakao

  • 1 szklanka 1 mleka

  • 1/4 szklanki 1/4 oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Do dużego naczynia wbijamy całe jajka bez rozdzielania na żółtko i białko, wsypujemy cukier i proszek do pieczenia. Całość miksujemy na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy mleko, olej i bardzo powoli wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną. Wszystkie składniki powinniśmy miksować do 5 minut.
  • Foremkę keksową smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni na grzanie góra, dół.
  • Przygotowaną masę dzielimy na 2 nierówne części – 2/3 i 1/3. Do mniejszej ilości masy dodajemy kakao i mieszamy, można mikserem lub łyżką.
  • Na koniec obie masy wlewamy do foremki na zmianę, raz „jasną” a raz „ciemną”. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. 

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*