Przepis | Strona główna | Dania główne | Żeberka w miodzie
Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie

Przepis na żeberka możemy wykorzystać zawsze wtedy, gdy chcemy przygotować smaczny, zdrowy i pożywny obiad. To również dobry pomysł, by wypróbować coś nowego bowiem jest wiele inspiracji na apetyczne marynaty, którymi możemy natrzeć mięso. Żeberka można podać również z kapustą lub w sosie pieczeniowym. W tym artykule przedstawimy pomysł na żeberka pieczone w miodowej marynacie.

Żeberka warto przyrządzić również z jeszcze jednego powodu – są bardzo zdrowe: zawierają sporo białka, witaminy z grupy B, ponadto A i D oraz cenne mikroelementy takie jak potas, fosfor, sód, magnez i wapń. Potrawa z żeberek wieprzowych sprawdzi się idealnie jako danie obiadowe czy smaczna kolacja ponieważ jest łatwa do wykonania, nie zajmie dużo czasu i wymaga tylko kilku składników. Sukces przygotowania tego dania tkwi właśnie w jego prostocie – to coś, z czym poradzą sobie nawet osoby, które niespecjalnie lubią gotować lub nie mają zbyt dużych umiejętności. Trzeba też zwrócić uwagę na odpowiednie proporcje dotyczące przypraw oraz wysoką jakość mięsa – najlepiej kupić je w sprawdzonym sklepie. Wówczas wykonanie tej potrawy na pewno nam się uda

Żeberka w miodzie

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ŻeberkaKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

290

kcal

Żeberka w miodzie z piekarnika to świetna odmiana na obiad. Jeśli szukasz pomysłu na obiad to żeberka zawsze są dobrym rozwiązaniem.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych

  • 2 łyżki miodu

  • 100 ml oliwy

  • 1 cebula

  • 1/4 łyżeczki pieprz mielony

  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

  • 1/2 łyżeczki przyprawy do grilla

  • 1/2 łyżeczki ostra mielona papryka

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

  • Żeberka myjemy i suszymy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki.
  • Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę z miodem i wszystkimi przyprawami.
  • Nacieramy kawałki mięsa marynatą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia wkładamy mięso do worka do pieczenia, kroimy cebulę w plasterki i obkładamy nią kawałki mięsa.
  • Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Kwadrans przed końcem pieczenia rozcinamy worek po to, żeby żeberka się przyrumieniły.
  • Upieczone żeberka podajemy z gotowanymi ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image