Przepis na żeberka możemy wykorzystać zawsze wtedy, gdy chcemy przygotować smaczny, zdrowy i pożywny obiad. To również dobry pomysł, by wypróbować coś nowego bowiem jest wiele inspiracji na apetyczne marynaty, którymi możemy natrzeć mięso. Żeberka można podać również z kapustą lub w sosie pieczeniowym. W tym artykule przedstawimy pomysł na żeberka pieczone w miodowej marynacie.
Żeberka warto przyrządzić również z jeszcze jednego powodu – są bardzo zdrowe: zawierają sporo białka, witaminy z grupy B, ponadto A i D oraz cenne mikroelementy takie jak potas, fosfor, sód, magnez i wapń. Potrawa z żeberek wieprzowych sprawdzi się idealnie jako danie obiadowe czy smaczna kolacja ponieważ jest łatwa do wykonania, nie zajmie dużo czasu i wymaga tylko kilku składników. Sukces przygotowania tego dania tkwi właśnie w jego prostocie – to coś, z czym poradzą sobie nawet osoby, które niespecjalnie lubią gotować lub nie mają zbyt dużych umiejętności. Trzeba też zwrócić uwagę na odpowiednie proporcje dotyczące przypraw oraz wysoką jakość mięsa – najlepiej kupić je w sprawdzonym sklepie. Wówczas wykonanie tej potrawy na pewno nam się uda