Najlepszy falafel to domowy falafel – tak zatytułowaliśmy ten przepis bo tak mówią Arabowie, którzy od pokoleń zajadają się tym wegańskim przysmakiem z ciecierzycy – أفضل فلافل هو فلافل منزلي الصنع
Falafel dla jednych stał się alternatywą dla mięsa, dla innych ciekawym dodatkiem do menu. Ten roślinny przysmak cieszy się wielkim uznaniem na całym świecie. W gronie jego fanów znajdują się zarówno weganie, jak i mięsożercy.
Na czym polega fenomen tej potrawy? Falafel to nic innego, jak maleńkie kotleciki, które można przygotować z ziaren ciecierzycy lub bobu. Dzięki przyprawom nabierają one wyjątkowego smaku. Mają wysoką wartość odżywczą, dzięki czemu stanowią zdrowy i wartościowy dodatek do naszego menu. Kotleciki takie są przecież bardzo dobrym źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.
Sposób podania falafeli
Falafel to danie sycące, które można podawać na wiele sposobów. Wielką popularnością cieszą się przepisy na szybkie przekąski, w których falafel staje się wegańską wersją kebaba.
Kotleciki te mogą stanowić jednocześnie ciekawy dodatek do lekkich sałatek. Świetnie sprawdzają się też jako przekąska, którą można serwować z orientalnymi sosami.
Bez względu na to, jaki sposób serwowania tych roślinnych kotlecików wybierzemy, jedno jest pewne – zachwycą nam one swym smakiem i sprawią, że o głodzie będziemy mogli zapomnieć na dłuższy czas.
jestem w szoku że tak smakują 🧡 bez mięsa a jakby z mięsem. pyszne roślinne pulpeciki
jestem pozytywnie zaskoczona. chyba przejdę na weganizm
nie jestem weganką, uwielbiam mięso. tym bardziej jestem zaskoczona jakie mocno mi smakowało 😃
po raz pierwszy wykonałam danie wegańskie na podstawie tego przepisu i jestem w szoku – falafel smakuje jak lepsza wersja kotleta mielonego 😀 niezwykle chrupiący, genialny przepis